3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Vali Harput kazılarını inceledi

Tarihin her döneminde önemli bir kültür ve sanat şehri olan Harput'un geçmişine ışık tutmak amacıyla 2005 yılında başlatılan arkeolojik kazılar devam ediyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Elazığ Valiliği'nin katkılarıyla, Harput Kalesi'nde başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Elazığ Müze Müdürü Haydar Kalsen Başkanlığında Prof. Dr. Veli Sevin ve Prof. Dr. Necla Sevin tarafından yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Elazığ Valisi Muammer Muşmal, kazı çalışmaları hakkında Prof. Dr. Veli Sevin'den bilgi aldı. Vali Muşmal, Harput Kalesi'ndeki kazıların dördüncü yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ayrılan 120 bin YTL ödenek ile kazıların sürdürüldüğünü belirterek, "Kale kazısı çalışmaları neticesinde her yıl yeni eserler ortaya çıkıyor. Geçen yıl cami, darphane, sikkeler ortaya çıkmıştı. Bu yıl bu kalenin belki de en önemli özelliği olan; bütün dünyanın ilgilendiği ve dünyaca bilinen ortaçağ zindanlarını bugün ortaya çıkarmış bulunuyoruz.

 Ben kazı ekibini gerçekten kutluyorum. Bu sene kazı için ayrılan ödenek 120 bin YTL idi. Ama ben Kültür Bakanlığı ile görüştüm. 60 bin YTL ek kaynak daha ödenek yapılacak. Bu kazı çalışması sonunda çıkan eserlerin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığımız 3 milyon YTL'lik röleve ve restorasyon projesi hazırladı. Bu proje 3 yıl sürecek. Bu proje 2009 yılı bütçesine sunuldu, kabul edilme şansı yüksek. Bu proje ile 2009 yılında restorasyon çalışmalarına başlanır. Bunun yanında kazı çalışmaları da devam eder" dedi. 

Harput Kalesi Kazı çalışmaları Ekim ayında da devam edecek. Bu çalışmalar neticesinde ortaçağ zindanlarının tümüyle açılması planlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 14:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gakko IP: 78.162.219.xxx Tarih : 27.09.2008 19:12:03

artık harput tarihi yer değil mezarlar yeri oldu belediyemiz harputu mahveti bence