3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Vali'den yatırım açıklamaları

Elazığ Valisi Muammer Muşmal İl Koordinasyon Kurulu, toplantısında yaptığı konuşmada, Elazığ'ın gerek proje sayısı itibariyle, gerekse tahsis edilen yatırım ödeneğinin proje bedelleri toplamına oranla,Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. 

Elazığ Valiliği toplantı salonunda düzenlenen il koordinasyon kurulu 2008 yıllı son dönem toplantısına İl-ilçe-belde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı, İl Encümen Üyeleri ve yatırımcı kuruluş temsilcileri katıldı.
 
Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Elazığ'ın gerek proje sayısı itibariyle, gerekse tahsis edilen yatırım ödeneğinin proje bedelleri toplamına oranla, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Muşmal,"2008 Yılı Yatırım Programına göre; 940 Milyon YTL. toplam proje bedelli 69 projenin, 2008 yılı yatırım ödenekleri toplamı 85 Milyon YTL'dir. Söz konusu bu projeler için 2007 yılı sonuna kadar yapılan harcama 338 Milyon YTL. 85 Milyon YTL. tutarındaki 2008 yılı yatırım ödeneğinin içinde yüzde 23'lük pay ile Enerji sektörü ilk sırayı almış, bunu Ulaştırma yüzde 21, Sağlık yüzde 18, Eğitim yüzde 17 ile izlemiş, Diğer Kamu Hizmetleri payı ise yüzde 13 olmuştur. 

Tarım sektörü payının yüzde 4 olduğu dağılımda; Madencilik, İmalat, Turizm ve Konut sektörleri payları ise yüzde bir olarak gözükmektedir. Yatırımların kuruluşlara göre dağılımında ise; Fırat Üniversitesi Rektörlüğü yüzde 24, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü yüzde 23, Milli Eğitim Bakanlığı yüzde 7, Adalet Bakanlığı yüzde 6, Karayolları Genel Müdürlüğü yüzde 5'lik payla ilk beş sırayı oluşturmaktadır" dedi. 

Muşmal, "Elazığ'daki yatırımların Türkiye içindeki yerine bakıldığında, Türkiye'de uygulanmakta olan 2.759 proje bulunmakta olup, bunların proje bedelleri toplamı yaklaşık 219 Milyar YTL ve yatırım ödeneği de 17 Milyar YTL'dir. Elazığ gerek proje sayısı itibariyle, gerekse tahsis edilen yatırım ödeneğinin proje bedelleri toplamına oranında, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu oran Türkiye için yüzde 8, Elazığ için ise yüzde 9'dur. Yatırım stokunun ortalama tamamlanma süresi, Türkiye ve Elazığ için aynı olup, her ikisi içinde 6 yıldır. 2008 Yılı yatırım ödeneği olan 85 Milyon YTL'den, bu dönem itibariyle 37 milyon YTL. nakdi harcama olup, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 43'dür. Yatırımların sektörel değerlendirmesi yapıldığında; ortalama nakdi gerçekleşme oranı üzerinde Madencilik, Ulaştırma, Turizm ve Eğitim sektörleri bulunmaktadır. Diğer sektörlerin ortalaması ise nakdi gerçekleşme oranının altındadır. Yatırımcı kuruluşlara göre yapılan değerlendirmede ise, kuruluşlara tahsis edilen veya gönderilen ödenekler doğrultusunda program uygulamalarını gerçekleştirdikleri gözlemlenmiştir. Proje bazında ödenek ve gerçekleşme durumlarına bakıldığında, toplam 69 projeden 38 adet projede harcama olmadığı, bu projelerin 5'nin iz ödenekle programda yer aldığı, kalan 33 adet projede iş ve ihale süreçlerinin devam ettiği, bu nedenle harcama yapılmadığı, yatırımcı kuruluşların dönem raporlarından göreceli olarak tespit edilmiştir" diye konuştu. 

Kuruluş yetkililerin 2009 yılı yatırım teklifleri ile ilgili sunumları ve değerlendirmeleri ile devam eden toplantı sonunda; Vali Muşmal, Başbakanlık tarafından başlatılan 2008-2012 yılları arasında uygulanacak olan "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Seferberliği" kapsamında, gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaların devam ettiğini, hazırlanan sahalara sonbaharda dikimlerin yapılacağını belirtti. 

Ayrıca kamu kurumu yetkililerinden mesai saatlerine tam olarak riayet edilmesini, Tüm kurumların ve Elazığ halkının çevre temizliğine dikkat edilmesini istedi.
 
Çevre temizliği konusunda halkın aydınlanması için yazılı ve görsel basında çeşitli yayınların yapılmasının faydalı olacağına inandığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 13:32:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?