4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Yerel gazeteler başlıklarını kararttı

Elazığ'da Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Eşref Turan, komisyonda kabul edilen 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu değişiklik tasarısının, yerel basın kuruluşlarının kapanmasıyla sonuçlanacak bir süreci başlatacağını açıkladı.

Elazığ'da yayın yapan 8 yerel gazete, 4734 sayılı yasayı protesto etmek amacıyla bugün manşetlerini karartarak,"Anadolu Basını susturulamaz" başlığı attı.

Yazılı basın açıklaması yapan FHGC Başkanı Turan, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edilen "Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na ilişkin eleştirilerde bulundu. Yasa tasarısının "Elektronik kamu alımları platformu" oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çeken Turan, ayrıca eşik değerin arttırılması ve çerçeve sözleşmenin iki yıldan dört yıla çıkartılarak şeffaflığın ortadan kaldırılması gibi kabul edilemez maddelerin gündeme geldiğini bildirdi. Tasarının yasalaşması ile birlikte, kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğunun kalkacağını ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini bildiren Turan, Anadolu'daki yaklaşık bin 300 yerel gazetenin kapanacağını söyledi. Turan açıklamasında, "Mevcut yasada yapılmak istenen değişiklikler, Anadolu'nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaflık ilkesi zedelenecektir" dedi.

Yerel basının Basın İlan Kurumu'ndan alınan ilanlarla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Eşref Turan, bu geliri kaybeden yerel basın kuruluşlarından birçoğunun kapanmak zorunda kalacağını, böylece çok sesliliğin ortadan kalkarak Türk demokrasisinin zarar göreceğini söyledi. Düzenlemeyi, "basın özgürlüğüne vurulan bir darbe" olarak nitelendiren Turan, "Çünkü yerel basının ürettiği gazete sayısı ve okunurluk oranı, yaygın basının üzerindedir. Uygulamayla; yerel basın gerileyecektir. Yerel basının önünün kapanması aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir" diye konuştu.


Yerel gazetelerin okuyucu sayısının 250 ile 15 bin adet arasında değiştiğini bildiren Turan, "Yerel gazetelerin gelir kaynakları, gazete satışlarının yanı sıra yayın yerlerindeki iş adamı ve esnaftan sağladıkları özel ilan ve reklamlar ile, bu gelirler arasında en yüksek kalem olan, 195 sayılı kanun kapsamında yayımı zorunlu kılınan resmi ilanlardır. Yurt genelinde resmi ilan yayınlama hakkı olan bin 300 civarında yerel gazete yayın hayatını sürdürmektedir ve bu gazetelerde yaklaşık 10 bin fikir işçisi çalışmaktadır. İdari hizmetli ve diğer görevlerde istihdam edilenlerle birlikte, bu gazetelerin basıldığı matbaalarda çalışan kişiler de dikkate alındığında, çalışan sayısının 15 binin üzerinde olduğu görülmektedir. Yasa tasarısının kabul edilmesi, işsizler ordusuna yaklaşık 15 bin kişinin daha eklenmesine neden olacaktır" dedi.

Haber ajanslarının en büyük müşterisi konumundaki yerel gazetelerin kapanmasıyla, hizmet alımı sağlanan birçok sektörün de zincirleme olarak uygulamadan etkileneceğine dikkat çeken Turan, "Yukarıda açıkladığım tüm bu gerçekler ortadayken, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılarak, yerel gazetelerde yayımlanmakta olan ihale ilanlarının yayım zorunluluğu kaldırılıp, aynı ilanların elektronik ortamda, diğer bir deyişle internet ortamında duyurulması öngörülmektedir. Bu uygulamanın yasalaşması, geri dönülmesi mümkün olmayan dramatik bir sürecin başlangıcı olacaktır" şeklinde konuştu.

57. hükümet döneminde de benzer bir değişikliğe gidildiğini, ancak Türkiye Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde yurt çapında gerçekleştirilen eylemlerle 58. Hükümet'in hatalı uygulamadan vazgeçerek yasayı değiştirdiğini hatırlatan Turan, yazılı açıklamasını şöyle tamamladı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden, kanun tasarısı görüşülürken yerel gazeteleri yok edecek maddeleri yeniden düzenlenmesini beklemekteyiz. Aksi halde bu yasa, Anadolu'nun bağrına saplanmış bir hançer olacaktır".

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 15:41:27
Güncelleme :16 Haziran 2008 Pazartesi 15:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?