3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Yeşilay'dan sigara paneli

Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu, İtalya, İspanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerde sigara tüketiminin yüzde 30'lara varan bir düşüş gösterdiğini, buna mukabil gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde kullanımın arttığını, sigara üreticilerinin yeni pazarlar aradıklarını söyledi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Elazığ Valiliği ve Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen panele, Elazığ Valisi Muammer Erol, Yeşilay Genel Başkan Yard. Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu, Yeşilay Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Arvas, Yeşilay Eğitim Uzmanı Prof.Dr. Cahit Babuna, Yeşilay Elazığ İl Temsilcisi Doç.Dr. Ahmet Tevfik Ozan, Sigara İle Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, sanatçı Bedirhan Gökçe, sunucu Okan Karacan katıldı.

Elazığ Edibe Can Müftülük Sitesi Konferans Salonunda gerçekleşen panele halk büyük ilgi gösterdi. Panelde 5727 sayılı tütün ve tütün mamullerinin zararlarını önleme yasasıyla ilgili bilgi verildi. Yasanın başladığı günden bugüne kadar ki gelişimi, uygulanışı, aksaklıkları dile getirildi.

Elazığ Valisi Muammer Erol, dünyanın modern ülkelerinde sigara tüketiminin gittikçe azaldığını belirterek "Ülkemizin de geçen yıl kabul ettiği bu yasa zaten AB ülkelerinin çoğunda uygulanmakta ve yararlı sonuçlar alınmaktadır. Yeşilay'ın ve sivil toplum örgütlerimizin insanları bilgilendirmeleri yasanın benimsenmesinde önemli katkı sağlamaktadır. Yeşilay'ın değerli ekibine teşekkür ediyorum" dedi.
Elazığ İl Sağlık Müdürü Dr. Kanuni Keklik de, her yıl dünyada beş milyon, ülkemizde ise 100 bin insanın sigaradan hayatını kaybettiğini belirterek sigaraya başlatan en önemli unsurun arkadaş ve merak olduğunu vurgulayarak gençleri bu konularda uyardı. Kanuni Keklik, yasanın daha sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için vatandaşların da duyarlı olmasını istedi.
Prof.Dr. Yasemin Açık ise, en büyük sigara üreticisi olan ülkelerde sigara kullanımının çok düşük olduğuna değinerek "Zehirlenmeye hep birlikte karşı çıkalım" dedi. Aynı zamanda sigara ile mücadele derneği başkanı olan Açık, "Sigaraya harcanan para ile ülkemizin bütün sağlık ve eğitim problemleri çözülebilir" diye konuştu.

Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu da, bizden önce bu yasanın uygulandığı İtalya, İspanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerde sigara tüketiminin yüzde 30'lara varan bir düşüş gösterdiğini, buna mukabil gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde kullanımın arttığını, sigara üreticilerinin yeni pazarlar aradıklarını anlattı.

Prof.Dr. Cahit Babuna, hamilelikte sigara kullanan annelerin doğacak çocuğunda ciddi tahribatlar oluşacağını anlatarak "Erkeklerde binlerce spermin en sağlıklısı çocuk oluşumuna sebep olurken, kadınlarda yumurtalığın sınırlı olması, onların ne kadar önemli bir pozisyonda olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Sanatçı Bedirhan Gökçe de, salondaki pırıl pırıl gençlerin sigara, alkol ve diğer maddelerle zaten bir ilgileri bulunmadığını belirterek, iyi birer Yeşilaycı olduklarına inandığını söyledi. Gökçe, ancak bağımlı olanlara da mutlaka destek olmak, yardım etmek gerektiğini belirtti.

Sanatçı sunucu Okan Karacan da, Yeşilay'ın organizasyonlarında sosyal sorumluluk gereği yer aldığını ve gençlerle buluşmaktan büyük keyif aldığını söyledi. Sanatçıların sorumluluklarının farkında olmalarını tavsiye eden Karacan, bu konuda elinden geldiğini yaptığını anlattı.

Programa rahatsızlığı sebebiyle katılamayan Cüneyt Arkın, Elazığlı sevenlerine Yeşilay ile selam gönderdi. Katılımcılar, yasanın daha titizlikle, hassasiyetle uygulanmasını ve yasada belirtilen cezaların mutlaka kesilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Programda çocuklar da söz alarak hem panelistlere hem de sanatçılara sorular sordu.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 11:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?