3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Yılda 4 milyon kişi sigaradan ölüyor

Elazığ Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nda Sağlık Haftası etkinlikleri çerçevesinde "Sigara'nın Epidemiyolojisi, Sağlığa Zararları, Bırakmaya Yardım Hizmetleri ve Tütün Kontrollü Yaşam" konulu panel düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan panele, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkin Oğur, İl Sağlık Müdürü Dr. Kanuni Keklik, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özercan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Güllü Yeşil, sigara içen 1 Milyar 250 Milyon kişiden günde 11 bin, 1 yılda ise 4 milyon kişinin öldüğünü söyledi.

Her yıl bin 500 dolayında 0-5 yaş grubu bebek ve çocuğun anneleri ve babaları tarafından yanlarında sigara içildiği için öldüğünü belirten Güllü Yeşil, "Dünyada her yıl 4 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu sayı önümüzdeki 20 yılda 10 milyona ulaşacaktır. Dünyada 1.3 milyar sigara içen bulunmaktadır. Türkiye'de sigara kullanımı son 20 yılda yüzde 80 oranında artmıştır. Bunun en büyük nedeni, uluslararası tütün şirketlerinin gelişmekte olan ülkelere uyguladıkları yeni pazar oluşturma stratejilerinin başarısı olarak kabul ediliyor" dedi.

Panelde konuşan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, sigarayla mücadele kapsamında Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde Sigarayı Bırakma Polikliniği açtıklarını belirterek, sigarayı bırakmak isteyenlerin bu polikliniğe başvurmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 18:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?