6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Yuvuz Bülent Bakiler anısına panel

Elazığ'da, 14. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları kapsamında "Doğumunun 70. Yılında Yuvuz Bülent Bakiler" konulu bir panel düzenlendi. 

14. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları kapsamında ünlü şair ve araştırmacı-yazar Yavuz Bülent Bakiler'in 70. doğum yıldönümü nedeniyle Edibe Can Müftülük Sitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Elazığ Valisi Muammer Muşmal, İl Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, ses sanatçısı Esat Kabaklı, çok sayıda şair ve yazarın yanı sıra Gazi Lisesi öğrencileri katıldı. 

Oturum başkanlığını Elazığ Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran'ın yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Kültür eski Bakanı Zeybek ve araştırmacı yazar Rıza Akdemir, katılımcılara Yavuz Bülent Bakiler hakkında bilgiler vererek, anılarını anlattı. Zeybek, Yavuz Bülent Bakiler'i üniversite yıllarında başlayan ve uzun yıllara varan bir süredir tanıdığını ifade ederek, "Yavuz Bülent Bakiler, bir mekteptir. Tevazusu, duruşu, üslubu, engin bilgi donanımı, derin his çerçevesi ve geniş bakış açısıyla çok zaman taklit edilegelen önemli bir yazar, şair ve fikir adamı olmasının yanı sıra Türkiye'de birçok insan da onu bu yönleriyle taklit ederek hatip olmuşlardır. Atatürk'ü, Mevlana Celalettin Rumi'yi, Mehmet Akif Ersoy'u, Orta Asya'yı ve en önemlisi Türkçe'yi insanlar Yavuz Bülent Bakiler ile bir başka tanıyıp, bir başka benimsemiş ve sevmiştir" dedi. 

Panelde söz alan araştırmacı-yazar Rıza Akdemir ise, Yavuz Bülent Bakiler'i üniversitede eğitim gördüğü 1955 yıllarından bu yana tanıdığını belirterek, Bakiler'in 'dil' konusunda gösterdiği hassasiyete değindi. Akdemir, "Yavuz Bülent Bakiler, kalbinin hararetini ve beyninin ışığını kaybetmeden 70 yıla ulaşabilen ve bir 70 yılı daha devirip, ölümsüz kılınabilecek ender şahsiyetlerden birisidir. Yaptığı her görevde müstesna, haysiyetli ve dürüst duruşuyla araştıran, inandığını ise asla söylemekten ve yazmaktan kaçınmayan, bilgisinden feragat ederek etek öpenlerden olmayan birisi olduğu için de hem Türk edebiyatı hem Türk dili açısından önemli bir fikir adamıdır. Yavuz Bülent Bakiler, uzun yıllardır 'dil' üzerinde büyük bir hassasiyetle durmuş, 'dil' olmazsa fikrin, edebiyatın, felsefenin ve en önemlisi vatanın ve bayrağın da olmayacağını tüm nesillere aktarmış birisi olarak bugün karşımızda duruyor. İleride ise ölümsüz eserleriyle içimizde, hayatımızda bizimle birlikte yaşamaya devam edecek" diye konuştu. 


Katılımcıların yoğun isteği üzerine kürsüye çıkarak "Ben Doğuluyum" adlı şiirini seslendiren ünlü şair ve araştırmacı-yazar Yavuz Bülent Bakiler, şiirini seslendirmeden önce yaptığı konuşmasında, bu şiiri Elazığ gibi doğunun müstesna ve köklü bir tarihi geçmişe sahip ilinde seslendirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Elazığ'ın da içinde bulunduğu doğu bölgesinin Ermeniler'e verilmek istendiğini, şimdiyse bu toprakları elde etmek için Yahudi ve Hıristiyan milletlerinin saz çaldıklarını söyleyen Bakiler, bu nedenle "Ben Doğuluyum" adlı şiirinin Elazığ'da bir defa daha seslendirilecek olmasının çok şeyler ifade ettiğini söyledi. 

Panel, konuşmaların ardından son buldu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 16:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?