6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Deprem uyarısı

Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Tokat bölgesinde Nisan ayında 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geleceği iddiasını Tokat ve Amasya valilikleriyle belediye başkanlıklarına noterden tasdikli bir yazıyla bildirdiğini, bunu yapmasındaki amacının ise yetkililerin gerekli önlemleri almaları, bölgedeki olası depremin olumsuz sonuçlarının önlenmesi olduğunu söyledi.

Yıldırım, yer ve gök hareketlerini izlediğini ve bunlar arasındaki ilişkileri takip ederek bir değerlendirmede bulunduğunu ifade ederek, "Tamamen bilimsel verilere dayanan bir çalışma sonucunda elde ettiğim bilgi ve bulgular neticesinde, böyle bir depremin meydana geleceğini belirledim" diye konuştu. Yıldırım, "29 Mart 2006'da yaşanacak olan güneş tutulmasının akabinde yerkürede bir hareketlilik meydana gelecek. Bu hareketliliğin yaşanacağı bölge itibarıyla, güneş tutulmasında olayın net bir şekilde izleneceği merkezlerde bulunan fay hatlarını değerlendirdim. Bu değerlendirme sonucunda Kuzey Anadolu fay hattında bir hareketlilik olacağı sonucuna ulaştım. Bu fay hattı üzerinde Tokat yakınlarındaki fay hattının kırılacağı neticesine ulaşarak, bu bölgede bir depremin meydana geleceği tahmininde bulundum. Tabii ki gönlüm, burada meydana gelecek depremin olmamasından yana. Ancak bu kaçınılmaz. Yüzde 60 ile 85 arasında bu bölgede deprem olmasını bekliyorum" dedi.
Yıldırım, güneş tutulmasının yaşanacağı tarihten sonraki 10 günlük sürenin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Benim tahminim, 2-10 Nisan tarihleri arasında bu depremin olacağıdır. Yine tahminime göre, 4, 5 ve 6 Nisan tarihlerinde sabaha karşı bu depremin 6.5 büyüklüğünde meydana gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Geçmişte güneş tutulmasının akabinde meydana gelen depremler, bu konuda böyle konuşmamı sağlıyor. Yetkililerin gerekli önlemleri almasını, meydana gelecek depremde can ve mal kaybının olabildiğince azaltılmasını istiyorum. Bir kişinin bile canını kurtarmak benim için büyük önem taşıyor. Bu konuyu Tokat Valiliği'ne ve ilgili yerlere 'Gizlidir' yazısıyla göndermiştim, ancak bunu ifşa ettiler" diye konuştu.

1999 yılında ülkemizde yaşanan Sakarya, Kocaeli ve Düzce depremlerinin ardından bu konuda çalışma yapmaya başladığını kaydeden Yıldırım, "Yeterli imkanımın olması halinde, dünyada meydana gelebilecek depremlerin yerini, büyüklüğünü önceden belirleyebilirim. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ndeki imkanlar bende olsa, bunu çok rahat yaparım. Pakistan'da ve Elazığ'da 2004 yılında meydana gelen depremi de önceden arkadaşlarıma söylemiştim. 4-6 Mart tarihleri arasında yine bir deprem meydana gelecek. Şu anda dünyanın neresinde olacağını söyleyemiyorum, ancak bu deprem de yaşanacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 17:41:08
Güncelleme :10 Şubat 2006 Cuma 17:45:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?