7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Dökme kömür yasaklandı

Elazığ Çevre ve Orman Müdürlüğü, kış mevsiminde kentte hava kirliliği yaşanmaması için bir dizi önlem aldı. Çevre ve Orman İl Müdürü Şefik Kara, ilde kullanılan ithal ve yerli yakıtlarda kükürt ve ısı değerlerinin belirlendiğini, dökme kömür kullanımının yasaklanarak torbalama zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Çevre ve Orman İl Müdürü Şefik Kara yaptığı yazılı açıklamada, kentin, coğrafi konumu ve standartlara uymayan yakıt tüketimi nedeniyle hava kirliliği konusunda problemli iller arasında bulunduğunu kaydetti. Müdürlük olarak hava kirliliğinin yaşanmaması için gerekli çalışmayı başlattıklarını açıklayan Kara, ilde kullanılan ithal ve yerli yakıtlarda kükürt ve ısı değerlerinin belirlendiğini, dökme kömür kullanımının yasaklanarak kömürlere torbalama şartı getirildiğini bildirdi.

Müdürlük tarafından 'Yakıt Satış Belgesi' verilmeyen işletmelerin satışlarının yasaklandığını kaydeden İl Müdürü Kara açıklamasında, "Sanayi tesislerinin, kullanacakları yakıtın miktarı ve özelliklerini müdürlüğümüze bildirmeleri gerekmektedir. Tüm konut ve işyerlerinde ateşçi ehliyet belgesine sahip olan kişilerin çalıştırılması, bacalarını 15 Kasım'a kadar temizletmeleri gerekmektedir. Yakıt olarak kömür kullanılan binalarda bir ateşçi en fazla 2 kalorifer kazanı yakabilecek. Aksi halde işyeri sahibi, kurum amiri veya bina yöneticisinin sorumlu tutulacağı bilinmelidir" ifadelerine yer verdi.

Kazanlarda katı yakıtların az kömürle yapılması gerektiğine dikkat çeken Şefik Kara, "Kazanların hava klapeleri çalışır hale getirilmeli, yanma anında sorumlular tarafından zaman zaman denetlenmeli, uygun havayla yanma sağlanmalıdır. Aksi durumda bacadan çıkan karbonmonoksit, hem enerji kaybına neden olmakta hem de zehirleyici etkisi bulunmaktadır. Kazanların günlük ve haftalık bakımları mutlaka yapılmalı, kaliteli kömür, kükürdü düşük sıvı yakıt olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Müdür Kara, resmi kurumlar tarafından ihaleyle alınan yakıtlardan hava kirliliği denetim ekiplerince numune alındığını belirterek, aynı ekiplerin ev ve işyerlerini de denetleyecekleri uyarısında bulundu. Kara, vatandaşlardan olumsuzlukları "Alo 181" numaralı telefona bildirmelerini istedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 12:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?