6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Keban Elazığ'a zarar veriyor'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, Keban Barajı’nın ülke ekonomisine katkı sağlamasına karşın, Elazığ ekonomisine büyük zarar verdiğini iddia etti.

Yapımı 1974 yılında tamamlanan Keban Barajı için 160 köy, 50 mezra, 11 mahallede kamulaştırma çalışması yapıldı. Barajın faaliyete geçmesiyle birlikte 614 bin 975 metrekarelik tarım arazisinin su altında kaldı.

Fırat Nehri üzerinde kurulan ilk baraj olan Keban, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğu bir dönemde yapılmasıyla, ülke ekonomisinin canlanması için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Ancak barajın ülke ekonomisine katkı sağlamasına karşılık, Elazığ ekonomisine ise zarar verdiği öne sürüldü.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, Keban Barajı’nın ülke ekonomisi için bir gereksimin olduğunu, ancak baraj gölü nedeniyle verimli tarım arazilerinin büyük bir kısmının su altına kaldığını söyledi.

Barajın, kentin sosyal yapısına da önemli ölçüde zarar verdiğini öne süren Öztürk, “Baraj yapımı için yapılan kamulaştırma çalışmalarında insanlara, önemli sayılabilecek miktarlarda para verildi. Sanayi konusunda bilgi ve eğitim verilmeden ödenen bu paraları insanlar, hiç bitmeyecekmiş gibi düşündü ve kullandı. İnsanlar aldıkları paraları değerlendiremedi” dedi.

Para alan vatandaşların bir kısmının da kentte kurulan çeşitli fabrikalara ortak olduklarını ifade eden Öztürk, sanayi bilgisi olmadan bu sektöre yatırım yapan insanların da, profesyonel yatırım anlamında başarılı olamadıklarını, paralarının battığını kaydetti.

Öztürk, “Keban Barajı nedeniyle insanlara ödenen paralar, 1980 yılına kadar bu insanları idare etti. O dönem de ilin ekonomisinde bir canlılık yaşandı, piyasaya önemli ölçüde sıcak para girdi. Elazığ, alınan paraları gerçek anlamda değerlendiremediği için sonradan da zararını çekti. Su altında kalan o araziler, Elazığ’ın en verimli arazileriydi.

Buraları tarım sektöründe kullanılsaydı kentte tarım sektörü gelişecekti ve o sektörlerde yeni yatırımlar olacaktı. Bütün bunlar değerlendirdiğinde Keban Barajı’nın Türkiye ekonomisine büyük katkıları olmasına rağmen, Elazığ ekonomisine büyük zararları olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Elazığ Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan ise, Keban ve diğer barajların yapılmasıyla bir kısım verimli arazilerin su altında kalmasına rağmen, oluşan göller aracılığıyla bölgede balıkçılığın geliştiğini söyledi.

Balıkçılık aracılığıyla ekonomiye farklı bir hareketliliğin geldiğini belirten Bilhan, “Keban ve Karakaya barajı göl sahasında bulunan işletmelere ait alabalık üretimi, yıllık bin 765 ton kapasitesine ulaşmıştır. Söz konusu alanlarda 2004 yılında 450 ton alabalık avcılığı yapılmıştır. Barajlar sayesinde sulanabilir tarım arazisi miktarı artı, kırsal kesimdeki insanların refah seviyeleri yükseldi” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 12:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?