6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Özbey'den kuş gribi uyarısı

Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Orhan Özbey, Uzakdoğu ülkelerinde milyonlarca kümes hayvanının imha edilmesine ve birçok insanın ölmesine neden olan Kuş Gribi'ne karşı, başta avcılar olmak üzere tüm vatandaşların duyarlı ve dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Orhan Özbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kuş Gribi'nin viral bir hastalık olduğunu, hastalığın insanlara da bulaşabileceğini söyledi. Özbey, "Hastalık, daha çok ördek, hindi, tavuk, sülün, evcil kaz, bıldırcın, tavus kuşu, muhabbet kuşu, martı, bataklık kuşları, keklik, deniz kuşları ve papağan cinslerinde görülmüştür. Bütün kanatlı türleri hastalığa duyarlı olmakla birlikte, evcil kanatlılar enfeksiyona daha duyarlıdır ve hastalık sürü içinde çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Türkiye'de bugüne kadar görülmeyen bu hastalığın kanatlı hayvanlarda ortaya çıkması için temel kaynak, göç eden su kuşlarıdır. Bu kuşlar, virüsü taşırlar ve göç yollarındaki kanatlılar için potansiyel bir tehlike oluştururlar. Bu kuşların özellikle dışkılarıyla çıkardıkları virüsün, direkt ve veya indirekt olarak kanatlı sürülerine bulaşmasıyla hastalık başlar ve yayılır. Hastalığın diğer bir yayılma yolu da hastalık görülen ülkelerden bilhassa kaçak yolla getirilen, sağlık kontrolünden geçmeden yurda sokulan ev ve süs kuşlarıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin, göçmen kuşların göç güzergahında bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Orhan Özbey, "Mevsim itibarıyla göçmen kuşlar hareket halindedir. Kuş Gribi mikrobunu taşıma ihtimali yüksek olan göçmen kuşlardan uzak durulması gereklidir. Göçmen kuşlar ile temas etmek, hem insanların kendi sağlığını tehlikeye atması, hem de hastalığın ülkemize bulaşmasına neden olması sonucunu doğurabilir. Bu nedenle, göçmen kuşlara dokunulmamalı ve avlanılmamalıdır. Avlanmak demek, hastalığı ülkemize bulaştırmak demektir. Kuş gribinin ülkemize bulaşmasına neden olacak etkenlerden birisi de kaçak yollardan sokulan ev ve süs hayvanları olmak üzere bütün kanatlı hayvanlardır. Bu nedenle, menşei belli olmayan ve sağlık sertifikasına sahip olmayan ev kuşları alınmamalıdır. Kümes hayvanlarıyla teması olan ve bu sektörde çalışan insanlar, ev kuşlarından ve bulaşma riski olan her türlü kaynaktan uzak durmalıdırlar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 11:26:16
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 14:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa tanyıldızı IP: 193.255.125.xxx Tarih : 14.10.2005 09:29:07
Gerçekten insanların bu konuda bilgilendiren Veteriner Hekimler Odası Başkanına vatandaş olarak teşekkür ediyorum. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri halkı bilgilendirmek açısından üzerlerine düşen görevleri yapmamaktadırlar. Sayın Özbey'in Türkiye'yi yakından ilgilendiren konu hakkında bizleri aydınlatması vatandaşlar için önemli bir uyarılma göstergesidir. Bu konuda veteriner hekimler odası dışında diğer sivil toplum örgütlerininde üzerlerine düşen görevleri yapmasını talep ediyorum. SAYGILAR