1
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Vedat Dalokay


Vedat DALOKAY   (1927-  )

Mimar. Elazığ’da doğdu. 1944-49 arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde okudu. 1950-51’de PTT ve Bayındırlık Bakanlığında mimar olarak görev yaptı. 1951-52’de Paris’teki Sorbonne Şehircilik Enstitüsünde lisansüstü çalışması yaparken August Perret ve Le Corbusier gibi ünlü mimarların bürolarında çalıştı.Eskişehir Porsuk Oteli (bugün Orduevi) sınırlı yarışmasını kazanınca 1953’te Ankara’ya dönerek büro açtı.
Bir çok ulusal proje yarışmasına katıldı. 13’ü birincilik olmak üzere 24 ödül kazandı. Bunların içinde uygulanan önemli yapılar Ankara’da Elektrik İşleri Etüt İdaresi (1955), Kocatepe Camisi (1958) ve Türk Standartları Enstitüsüdür (1964). Uluslar arası İslamâbad Kral Faysal Camisi (Pakistan, 1970), Cidde İslam kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980) ve Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984) proje yarışmalarında da birinci oldu.
Dalokay’ın Ankara Kocatepe Camisi için  çağdaş teknoloji doğrultusunda hazırladığı proje, alışılagelmiş cami imgesine ters düştüğünü öne süren çevrelerin baskısı sonucu uygulanamadı. Temelleri dökülmüş olan yapı değiştirilerek yerine Klasik Dönem Osmanlı camilerinin özelliklerini taşıyan bugünkü cami yapıldı. Dalokay, Kral Faysal Camisi (1970) tasarımında da geleneksel kalıpların dışına çıkan yeni bir biçim arayışına gitti, klasik kubbeli cami biçimini yinelemeyerek betonarmeyi gereği gibi kullanan bir öneri geliştirdi.
Mimarlık uygulamalarının yanı sıra meslek kuruluşlarında da etkinlik gösteren Dalokay, 1968-69 arasında Mimarlar Odası Genel sekreterliği ve 1969-70 arasında TMMOB ikinci başkanlığı görevlerini yürüttü. Ayrıca 1973-77 arasında Ankara’nın belediye Başkanlığını yaptı.
 
Kentin özellikle bayındırlık sorunlarıyla ilgilenerek belli başlı meydanlara yeni bir düzenleme getirdi. Çeşitli meslek dergilerinde kentleşme, gecekondu, belediyecilik ve dinsel mimarlık konularında yazıları yayınlanan Dalokay, edebiyatla da ilgilendi. 1980’de Kolo adlı çocuk romanıyla TDK Çocuk Yazını Ödülü’nü kazandı.
 
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar