2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

SRAP kapsamında 4 proje

Kemah Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Sosyal Riski Azaltma Projesinin (SRAP) Yerel Girişimler (YG) Bileşeni kapsamında Türkiye’nin en yoksul % 36’lık kesiminin gelir elde etme ve istihdam fırsatlarını artırmaya yönelik olarak uygulamaya konulan projeler kapsamında dört projeye daha imza attı.

Pprojeler kapsamında Kemah Kardere Köyünden yirmi fayda sahibinin her birine 20 adet damızlık koyun, 1 adet damızlık koç, Dikyamaç köyünden dokuz fayda sahibinin her birine 22 adet damızlık koyun, 1 adet damızlık koç, Koçkar köyünden on beş fayda sahibinin her birine 22 adet damızlık koyun ve 1 adet damızlık koç ilk yıl ödemesiz daha sonraki üç yıl geri ödemeli olmak üzere toplam dört yıl süreli faizsiz vade farksız olarak dağıtıldı.

Süt Sığırı Yetiştirme Projesi olarak hayata geçen ve 20 fayda sahibinin her birine ise 2 adet olmak üzere toplam 40 adet montofon gebe düve teslim edildi. 4 adet projenin toplam maliyetinin ise 252.229,32 YTL olduğu kaydedildi.

SRAP uygulamaları konusunda açıklamada bulunan Kemah Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan şöyle konuştu:

“Büyük ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılığın, bölgemizin dokusuna uygun düşen ekonomik faaliyetlerin başta gelenlerinden olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak son yıllarda özellikle hayvancılık alanında sürekli gerileme olmuş, tarım arazilerinin kapasite kullanım oranları normal seviyelerin altına düşmüştür. Bu düşüşün önüne geçmek adına bir yandan tarım arazilerinin hem tarım ürünleri hem de yem bitkileri ekmek suretiyle kullanıma açılmasını teşvik etmekte, diğer yandan da Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız bünyesinde kısaca SRAP olarak adlandırdığımız Sosyal Riski Azaltma Projeleriyle Kemah ilçemizde hayvancılık ve arıcılık kapasitesini artırmayı hedeflemekteyiz. Bu bağlamda bu güne kadar toplam 16 proje ürettik. 50 aile ve toplamda 800 adet arı kovanı, 200 adet küçükbaş hayvanı (koyun) kapsayan 3 ayrı projeyi geçen bir yıl içinde uygulamaya koymuştuk. Bu hafta içinde uygulamaya koyduğumuz proje adedi ise 4, toplamda küçükbaş hayvan (koyun) sayısı 950, büyükbaş (inek) sayısı ise 40 olup projelerden faydalanan aile sayısı 65’ dir. Dolayısıyla bu hafta itibariyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğüne ilettiğimiz projelerden onay gören ve toplam 115 aileyi kapsayan 7 projeyi uygulamaya koymuş bulunmaktayız. Ayrıca projeye dahil olan vatandaşlarımızın üretimde bilinç düzeylerini arttırmak, çağın gerektirdiği standartları yakalamaya yönelik hazırlık sürecine dahil olmalarını temin etmek maksadıyla Halk Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde ilgili köylerde arıcılık, peynir üretimi konularında kurslar düzenledik. Bu günlerde uygulamaya koyduğumuz projelerin paralelinde de koyun yetiştiriciliği, süt-peynir üretimi ve benzeri konuları içeren kurslar verilecektir. Dileğimiz bu projelerin ilçe ekonomisine katkı sağlaması, nüfus göçünü frenlemesidir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi, projelerden faydalanan vatandaşlarımızın bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak adına verdiğimiz kurslara etkin şekilde iştirak edip, devletimizin kıt imkanlar içinde de olsa sunduğu bu tür avantajlı projelerin mümkün olan en iyi sonucu vermesi için ellerinden geleni yapmasıdır. Önümüzdeki dönemde süt, et, peynir, yağ, bal gibi ürünlerle ilgili toplu üretim-pazarlama tesislerinin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında imzalanan bir protokole istinaden hayata geçirilmesi planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi uygulamasının Kemah İlçemiz’de de hayata geçmesi ve başarılı şekilde işlemesi, bahse konu hususlarda atacağımız bilinçli, gerçekçi adımlara bağlıdır. Bu ve benzeri konularda herkesin üzerine düşeni yapacağına inanıyor, projelerimizin bütün vatanlarımıza hayırlı olmasını, faydalı sonuçlar getirmesini diliyorum.”

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 09:04:27
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 12:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?