23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Kaymakamlıktan örnek çalışma

Kemah Kaymakamlığı'nca başlatılan tarihi eserleri koruma ve restore çalışmaları kapsamında, Beylerin Mezarları diye bilinen mezarların ve sandukaların çevre temizliği, bakım ve düzenlenmesi 4 günde tamamlandı.

Kemah Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin geçmişte var olmuş toplumların bizlere bıraktığı değeri parayla ölçülemeyecek miraslar olduğunu belirterek, "Ama ne yazık ki bu eserleri korumadıkça zaman içerisinde tabii özelliğini kaybetmektedir" dedi.

KEMAH UYGARLIKLARIN BEŞİĞİDİR

Kemah'ın tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliğin yaptığını, bunun tarihi eser olarak kanıtlarının bulunduğunu ifade eden Kaymakam Pehlivan şunları söyledi:

"Bu eserlere çok iyi bakmamız gerekir. Söz konusu eserlerin bakım ve onarımıyla ilgili çalışmalar gerek Valimiz Sayın Refik Aslan Öztürk'ün teşvik ve destekleriyle, gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Bölge Müdürlükleri nezrinde devam etmektedir. Bu bağlamda pek çok Kemahlı'nın bile mevcudiyetinin farkında olmadığı sandık mezarlar, bugün koruma altına alınmıştır. Kemah Kaymakamlığı olarak, bu çalışmada ilk etapta Beyler Mezarlığı'nda genel bir temizlik ve ışıklandırma çalışması yürüttük. Akabinde var olan dokusuna uygun bir projenin uygulanabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurduk. Amacımız taş üstünde sergilenmiş muhteşem desenlere ve yazılara sahip bu eserlerin ömrünü uzatmak ve gelecek nesillere de kalmasını sağlamaktır. Bu yolda ilk adım olarak kazma ve fırça kullanılmış olabilmenin verdiği mutlulukla bizleri her zaman teşvik eden sayın valimize, ilgili alanda çalışan ilçemiz Jandarma Bölük Komutanlığı, TEDAŞ'a ve memur arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:45:42
Güncelleme :1 Aralık 2005 Perşembe 20:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HİLMİ UÇAR IP: 85.97.245.xxx Tarih : 15.11.2005 15:18:06
BEYLERİN MEZARLIĞI İYİ OLMUŞ,YA KULLARINKİ?....