24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

15 bin hayvan aşılanacak

Katılımın zorunlu olduğu sonbahar dönemi aşılama kampanyasında Erzincan'ın Tercan ilçesinde yaklaşık 15 bin hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağı bildirildi. Tercan İlçe Tarım Müdürü Lokman Gültekin, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 1 Eylül -31 Ekim 2005 tarihleri arasında ilçeye bağlı 64 köyde İlçe Tarım Müdürlüğü personelince yürütülen aşılama çalışmalarında 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu gereğince hayvan sahiplerinin hayvanlarına şap aşısı yaptırma mecburiyeti olduğunu belirtti.

Gültekin, "Bu kampanya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın en önemli aşılama kampanyalarından biridir. Kampanyada 4 aylıktan küçük ve doğumuna 15 gün kalan hayvanlar hariç, büyükbaş hayvanların tamamı aşılanacaktır. İlçe genelinde 15 bin büyükbaş hayvan programa alınmıştır. Şap aşılamasında köy ve mahalle muhtarlarına önceden tebligat yapılarak aşı tarihi almak üzere kuruma bizzat başvurmaları istenmektedir. Köylere giden veteriner ekibimize muhtarların yardımcı olması gerekiyor" dedi.

Hayvanlarını aşılatmayanlar için yaptırım öngörüldüğünü dile getiren Gültekin, "Sonbahar dönemi aşı kampanyası kapsamında hayvanlarını aşılatmayanlar hakkında 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıta Kanunu'nun 46. maddesi gereği 2005 yılı için para cezası uygulanacaktır. Hayvan sahiplerinin mağdur olmamak için ilçede sürdürülen aşılama kampanyasına katılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İlkbahar döneminde yapılan aşılama kampanyasında da yüzde 100'lük bir başarı sağlanarak, 15 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını ifade eden Gültekin, "Halen devam eden sonbahar dönemi şap aşılamasıyla birlikte, 6 aylıktan daha küçük hayvanların da küpelemesi yapılmaktadır. Şap hastalığı, çok sayıda alt semtipleri bulunan bir virüstür. Bu hastalığın, her türlü hayvan ve insan hareketleriyle su, ortak ve yakın mezra, rüzgar ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkündür. Bu nedenle hastalıkla mücadele son derece zordur. Ülkemizde bu hastalıkla mücadelede uygulanan tek yöntem; yoğun kitlesel aşılama ve karantina tedbirleridir. Şapla mücadele için ilimizde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez aşılama kampanyası düzenlenmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:31:00
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 15:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?