24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Karasu nehri ıslah çalışması

Erzincan'ın Tercan İlçesi Mercan, Çadırkaya ve Altunkent beldeleri sınırları içerisinden geçen ve yağışlı havalarda çevresindeki yüzlerce dönüm ekili alanlara zarar veren Karasu Nehri'nin, DSİ Erzincan 82. Şube Müdürlüğü'nce geçen yıl başlatılan ıslah çalışmaları devam ediyor.

DSİ Erzincan 82. Şube Müdürlü Abdurahman Durmuş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Çadırkaya, Mercan, Altunkent beldeleriyle Köprübaşı, Sucuali, Bağpınar, Edebük, Büklümdere ve Yollarüstü köyleri sınırları içinden geçen Karasu Nehri'nin özellikle yağışlı havalarda hem tarım alanlarına verdiği zararları önlemek hem de güzergahtaki taşkına maruz kalan arazileri de korumak için DSİ tarafından 2004 yılında uygulanmasına başlanılan proje çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Müdür Durmuş, "1986 yılında mezkur proje onaylanmış olup ıslah çalışmalarına başlanılamamış. 2004 yılında çalışma programına alınarak yörenin umut bağladığı bu projenin gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmalara başlanılmış ve devam etmektedir. Yöre halkının 20 yıllık rüyası olan bu projenin toplam maliyeti ise 2005 yılı yatırım fiyatlarına göre 10 milyon YTL'dir. Mevcut imkanlarımızı en iyi şekilde değerlendirerek 2005 yılı içerisinde 2 bin 200 metre taş tahkimatlı sedde yapılması gerçekleştirilecektir. 2005 yılı sonu itibariyle de toplam 3 bin 700 metre taş tahkimatlı sedde yapılmış olunacaktır. Seddenin tamamı çift yönlü olup yaklaşık 30 kilometredir. Uzun yıllardır meydana gelen taşkınlar sonucu tahrip olan tarım arazileri ve meralar başlatılan bu çalışmayla kurtarılacak. Dolayısıyla yöre çiftçimiz artık taşkın korkusundan uzak daha randımanlı ve risksiz tarım yapabileceklerdir. DSİ olarak toprak ve su kaynaklarımızın korunup geliştirilmesi en başta gelen görevimizdir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2005 Cumartesi 13:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burhan sayılgan IP: 88.224.187.xxx Tarih : 28.05.2009 17:45:13

sayın yetkililer ben bu çalışmalara inanmıyorum ve nedenini anlatayım  19 yıldır bu sular taşıyor ilkbaharın gelmesiyle en çok bizler etkileniyoruz bu olaydan halen çözüm yok zaman zaman tahliyeler oluyordu okullara oranın müdürü vurgun için faturayı şişirip valiliğe gönderiyordu nedenini sorunca okulun onarımı var diyorlardı  petrolcu eksik litre verirdi talimat böyle fırıncı ekmek getirdiğinde eksik verirdi siparış bukadar derdiler herkes bir rant peşindedir kazı başlamış halen 3 km gidilmemiş 3 yılda bukadar gitmişler halen rantlar devam etmektedir allah rızası için bunu gören bilen ilgilenen emrinde olanlar ilgilensinler insanlar yazık vebalı var ..