27
Temmuz
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Başkan Tekçe esnafı gezdi

Hakkari'de kepenk kapatan esnafları gezerek dükkanlarını açmaları için ikna etmeye çalışan Belediye Başkanı Metin Tekçe, bugün bir gazetede yayınlanan haberde kitleleri istedikleri gibi yönlendirdikleri iddia edilen belediye başkanlarının hedef gösterildiğini belirterek 'yanlış olan' bu iddia hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacakları söyledi.

Esnafları tek tek dolaştıktan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Metin Tekçe, son günlerde özelikle Şemdinli ile başlayan patlamadan sonra Hakkari ve Yüksekova ilçesinde de gerginlik yaşandığını belirtti.

Metin Tekçe, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerindeki vatandaşların hiçbirinin aslında devletine karşı ya da söylenildiği gibi başkalarının kışkırtmasıyla harekete geçen kişiler olmadığını belirterek, "Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da son 2,5 aylık dönemde birçok patlama oldu. Şemdinli ile ortaya çıkan faillerin yakalanmasına, son patlamaya ve bu patlama ile birlikte ildeki yöneticilerin, merkezi yönetimi temsil eden yöneticilerin yanlış beyanlarına bir tepki oluştu. Bu kesinlikle birilerinin kışkırtmasıyla gelişen bir şey değildir. Özellikle belediye başkanlarının da hedef gösterilerek kitleye dur dediklerinde durdukları, gidin dediklerinde gittikleri şeklindeki söylemler kesinlikle yanlıştır. Bu konuda bizim hakkımızda çıkan bu beyanlara karşı Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız. İnsanlarımızın temel istemleri buradaki yöneticilerin yanlış beyanlarına bir tepki idi" dedi.

Yüksekova'da yaşanan olaylarda vatandaşların hayatlarını kaybettiğini, dün Hakkari'de de yaralılar olduğunu anlatan Hakkari Belediye Başkanı Tekçe, şöyle konuştu:

"Biz her şeye rağmen insanlarımızın normal yaşama dönüşleri için telkinde bulunduk ve mesajlarımızı da her zaman söyledik. Bu temelde de esnaflarımızın dükkanlarını açmaları yönünde taleplerimiz vardı. Bugünkü bir ulusal gazetede Hakkari Valisinin beyanları ile özellikle biz hedef gösterilip suçlu konuma sokulduk. Eğer valinin böyle bir beyanı var ise buna karşı muhakkak ki dava açacağız. Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız. Ancak şunu belirtelim, sadece koltukta oturarak savunmasız insanları silahlı göstermek yanlıştır. Yüksekova ve Hakkari'nin içindeydim. Hiçbir insanımız güvenlik güçlerine silahla karşılık vermemiştir. Sadece vurdukları, öldürdükleri ve yaraladıkları insanları neden vurduklarının bahanesini arıyorlar.

Çünkü halkın Yüksekova'da bir sağlık ocağını yaktıklarını, silahla baskın olduğunu söylemişler, oysa öyle bir şeyin meydana gelmediği ortaya çıkmıştır. Hakkari'de de halkın silahlı olup cevap verdiği söyleniyor. Oysa silahla hiçbir polisin, güvenlik güçlerinin yaralanmadığı gerçekliği de ortadadır. 14 tane silahla yaralanan vatandaşımız vardır. Eğer güvenlik güçlerine silahla karşılık verilmiş olsaydı, güvenlik kuvvetlerinden de yaralananlar olacaktı. Şunu da iddia ediyorum genel boyutuyla da tahrikler vardır. Gerek güvenlik güçleri içerisinde gerekse kitlenin, halkın içerisine girmiş olan yüzleri kapalı tahrikçiler de olabilir. Bunun artık önüne geçilmesi gerekiyor. Hakkari'de dün silahla asker olsun polis olsun halkın üzerine ateş açan insanların mutlaka yargılanması gerekmektedir."

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 15:06:40
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 14:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?