23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Hasan Gazi Şehitliği törenle açıldı

Malatya'nın Darende İlçesi'nde 30 Ağustos Zafer Bayramı onuruna tertip edilen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamında, yapımı tamamlanan Hasan Gazi Şehitliği açıldı.

Hayırsever İş Adamı Mimar Yücel Sarı ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nın ortaklaşa yaptığı şehitlikte Anadolu'nun İslamlaşması sırasında savaşan 'Alpgaziler'den Battalgazi'nin amcası olan Hasan Gazi'nin türbesi yeniden inşa edilirken, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleriyle yakın tarihte vatan uğruna şehit olanlar için de bir abide yapıldı.

Hasan Gazi Şehitliği'nin açılışında bir konuşma yapan Darende Belediye Başkanı Memduh Önal, bir takım hizmetlerin sivil toplum örgütleri ile hayırseverlerin katkısıyla gerçekleştiğini kaydetti. Önal, bunun devletin yetişemediği yerde hizmetin eksik kalmaması için önemli olduğunu söyledi. Önal, "Geçmişine sahip çıkmayan, geçmişini bilmeyen milletlerin geleceği karanlıktır. Biz millet olarak geçmişimize ne kadar sahip çıkarsak, geçmişimizi ne kadar iyi bilirsek, geleceğimizin aydınlık ve emin bir zeminde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

İlçedeki bir çok eserin vakıf tarafından ölümsüz bir şekilde yeniden topluma kazandırıldığına dikkat çeken Memduh Önal, eserin meydana gelmesinde büyük emekleri olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Başkanı Hamidettin Ateş ile tüm emeği geçenlere şükranlarını iletti.

Abide ve şehitliğin yapımını gerçekleştiren Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nın Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, fert ve millet hayatında din, iman, istiklal, bayrak ve vatan sevgisi gibi kutsal değerlerin olduğunu bildirdi. Palakoğlu, "Bizim kültür ve inancımıza göre her insanın bu değerlere bağlı olması, gerektiğinde bunlar için kanını, canını vermesi, maddi, manevi bütün imkanları kullanması gerekir. İşte bu doğrultuda şehit Allah yolunda canını, namusunu, bayrağını müdafaa ederken öldürülen kimsedir" dedi.

Palakoğlu, Darendeli olup yurt savunmasında çeşitli yerlerde şehit düşen, isimleri unutulmaya yüz tutmuş, vatan evlatlarının hatıralarını yaşatmak gayesiyle böyle bir abidenin yapıldığını anlattı. İsmail Palakoğlu, PKK terörüne kurban gidenlerle birlikte Milli Savunma Bakanlığı kayıtlardan yola çıkılarak Darendeli toplam 91 şehit ismine ulaştıklarını ve her birinin adının mermer levhalara yazılarak abidede gruplara göre yerleştirildiğini ifade etti. Palakoğlu, ayrıca çevre düzenlemesinin ardından Darendeli bir şehit olursa onun da buraya defnedileceğini sözlerine ekledi.

Eserin yapımına emek verenlere plaket takdiminin ardından Darende Kaymakamı Fahri Meral, Darende Belediye Başkanı Memduh Önal ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Genel Başkanı Hamidettin Ateş tarafından abidenin açılış kurdelesi kesildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 18:12:29
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 13:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?