4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

30 yıllık çobana büyük şok!

MUŞ'TA 22 HAYVAN HAVASIZLIKTAN TELEF OLDU

Muş'un Şenova köyünde, çadırda tutulan 24 küçükbaş hayvandan 22'si havasızlıktan telef oldu.

Alınan bilgilere göre, Şenova köyünde yaklaşık 30 yıldır çobanlık yapan Kerem Can isimli vatandaş, kendisine ait küçükbaş hayvanlarını soğuktan korumak için çadıra koydu.

Sabah hayvanlarına yem vermek için çadırı aralayan Kerem Can, hayvanlardan 22'sinin telef olduğunu gördü. Büyük bir şok yaşayan Kerem Can, daha sonra köylülerin yardımı ile telef olan hayvanları çadırın dışına çıkardı. 30 yıldır çobanlık yaptığını söyleyen Kerem Can, biriktirdiği parayla 22 küçükbaş hayvan aldığını ve bu hayvanlarla geçimini sağladığını söyledi. 8 nüfusuyla çaresiz durumda kaldığını ifade eden Can, hayvanlardan elde ettiği gelirle 5 çocuğunun eğitim masraflarını karşıladığını ve şu an çok zor durumda olduğunu kaydetti. Telef olan hayvanlarla birlikte çocuklarının geleceğinin de telef olduğunu belirten Can, “Yıllardır çobanlık yaparak geçimimi sağlıyorum. Çobanlıktan başka bir gelirim yok. Altı çocuğum var, 5'i okula gidiyor. Okula giden çocuklarımın masraflarını bu hayvanlara bakarak çıkartıyorum. Şu anda hayvanlarım telef oldu. Keşke bu hayvanlar telef olmasaydı, ben ölseydim” dedi.

Telef olan hayvanlarla ilgili köyde inceleme başlatan Muş Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, ölümlerin hastalığa bağlı olmadığını söyledi. Köye Şube Müdürü Halit Tanrıverdi'yi gönderdiğini söyleyen Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, “Buradaki ölümlerde hiçbir hastalık bulgusu yoktur. Ölümlerin nedeni hayvanların havasız kalmasından dolayıdır. Ben hayvancılarımızı uyarmak istiyorum. Hayvanlara soğuktan kesinlikle zarar gelmez. Hayvanlar havasız kalan sıcak ahırlarda zarar görür. Bunun için hayvan üreticilerimiz dikkatli olsun. Bu çiftçimize Tarım İl Müdürlüğü olarak destek sözü veriyoruz. Sayın valimizin talimatları ile gereken destek yapılacaktır. İkinci olarak bu vatandaşımızı eğitime alacağız. 30 yıllık çoban olduğunu söylüyor, fakat hayvanlara zararın sıcaktan geldiğini bilmiyor” diye konuştu.

MUŞ'TA 22 HAYVAN HAVASIZLIKTAN TELEF OLDU
MUŞ'TA 22 HAYVAN HAVASIZLIKTAN TELEF OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 13:19:02
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 13:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?