4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

43 yıl sonra konutlarına kavuştular

Muş'un Zafer Mahallesi'nde yapılan afet konutlarına 43 yıl sonra kavuşan depremzedeler, bir aydır taşındıkları evlerinde elektrik sorununu bir türlü aşamadılar.

Şehir merkezinde karanlığa gömülen 36 aile, yetkililerden sorunu çözmelerini istedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında temeli atılan ve geçen ay tamamlanan afet konutlarına yerleşen 36 aile elektriksiz bir yaşam sürüyor.

Varto ilçesinde 1966 yılında yaşanan deprem felaketi sonrasında evleri hasar gören Kayalık köylüleri için merkeze bağlı Zafer Mahallesi Namık Kemal İlköğretim Okulu karşısında yaptırılan 36 konutun tamamlanmasının ardından, hak sahipleri yeni evlerine taşınmıştı. 25 Mayıs'tan itibaren evlerine taşınan aileler, konutlarda
elektriklerinin olmaması nedeni ile büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler.
Günlerdir elektriksiz bir yaşam sürdüklerini dile getiren Aydın Bingöl isimli vatandaş, "Bir aydan fazladır burada elektriğimiz olmadığı için karanlıkta oturuyoruz. Buzdolaplarını kullanamıyoruz, bıraktığımız yiyecekler çürüyor. TEDAŞ'a başvurduk, bize Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne gitmemiz söylendi. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne müracaat ettik, o da TEDAŞ'a gitmemizi söyledi. Mağdur durumda bir aydır karanlıkta bekliyoruz. Bir an önce elektriklerimizin bağlanmasını istiyoruz. 40 yıldan fazla beklediğimiz konutlar yarım yamalak teslim edildi.

Konutlarda kalanların bazıları komşularından elektrik almış durumda. Bunlar da tehlike saçıyor, çocukların elinin yetişebileceği durumdadır" dedi.
Konutlarda kiracı olarak kaldığını söyleyen Şükran Pişat isimli bayan ise, "Bir aydır bu konutlara yerleştik. 40 yıldır bu konutlara yerleşmeyi bekliyorduk. Biz Kale Mahallesi'nde yaşanan afetten dolayı hak sahibi durumundayız. Ama bize henüz konut yapılmış değil. Biz de burada ev kiraladık. Elektrik yok, buzdolaplarını kullanamıyoruz, elektrikli eşyaları kullanamıyoruz. Çevre düzenleme zaten yok. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne müracaat ettik, bize 15 gün içerisinde bağlanacağı söylendi.

Valiliğe de gittik ama bir sonuç alamadık. Bugün git yarın gel diyorlar. Birileri buna müdahale etsin. Kendileri gelip baksınlar, yöneticiler bir gece karanlıkta kalsınlar. Şu anda evlerimize kokudan giremiyoruz. Buzdolaplarındaki yiyeceklerimiz kokmaya başladı" diye konuştu.
Buzdolabını kullanamadığı için yiyecek alamadıklarını söyleyen Nehir Arslan isimli ev hanımı da, sadece günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yiyecekleri aldıklarını söyledi.


TEDAŞ Muş Müessese Müdürü Murat Karagüzel de, kendilerinin bir hatalarının olmadığını, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne evlerin teslimatının yapılmaması için yazı gönderdiklerini söyledi. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından inşaat tamamlandıktan sonra trafo talebi geldiğini söyleyen Murat Karagüzel, mevcut trafoların yetersiz geldiği için elektrik veremediklerini ve kuruma trafo projesi verdiklerini ifade etti.
Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

İha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 18:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Turan Beyaztaş IP: 88.252.72.xxx Tarih : 6.07.2009 08:57:17

Zaten yetkililer yapılan bir şeyi tam ve eksiksiz olarak teslim etseler. Kıyamet kopar ceplerinden zarar ederler zarar etmemek için her işi eksik olark teslim etmek devlet yetkililerinde bir gelenektir. Bu işin sorumlularını işsizler ordusuna katacaksın bak bakalım bir daha eksik bir teslimat olurmu ?