4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

80 kız okulla tanıştı

'İMKANSIZ PERİLER' KİTABI İLE 80 KIZ OKULLA TANIŞTI

Metro Group Türkiye Temsilcilik Ofisi çalışanlarının kaleme aldığı 'İmkansız Periler' kitabı, Muş'ta 80 kızın okulla tanışmasını sağladı.

Metro Group Türkiye Temsilciliği tarafından kaleme alınan 'İmkansız Periler' isimli kitap ile ilgili projenin tanıtımı Muş'ta yapıldı. Muş Alparslan Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) düzenlenen törene Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, Muş Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Edip Budan, Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, Metro Reel ve Metro Group çalışanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, eğitimle ilgili bilinçlenmeyi arttırmaya çalıştıklarını söyledi. 'İmkansız Periler' kitabının haftalar boyu en çok satan kitaplar listesinde ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Tekeoğlu, kitabın nihai amacına ulaştığını söyledi.

Vefat eden ÇYDD Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vasiyeti üzerine kitaptan elde edilen gelirle Muş'ta 80 kız çocuğunu okullaştırdıklarını vurgulayan Tekeoğlu, "Meral Tamer'in muhtelif görüşmelerde ve köşe yazılarında Türkiye'de yaklaşık 650 bin tane kız çocuğunun okula gidemediği gerçeğini öğrendikten sonra Metro Group ve şirketlerine bu çocukların eğitimini üstlenmekten başka bir çare kalmıyor. Firmalar toplumda ancak yaptıkları işlerle saygı görürler. Baba Beni Okula Gönder kampanyasında bin kız çocuğunun eğitimini üstlendik ve bu çocukların hayat hikayelerini kitaplaştıralım diye düşündük. İmkansız

Periler ismiyle bunu kitaplaştırdık. Rahmetli Hocam Türkan Saylan, bana Muş'ta 80 kız çocuğu seçtiğini ve bu kitaplardan elde edilen gelirle bu çocukların eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı ol demişti. Bu onun son vasiyetiydi ve nihayetinde 20 bin kitap sattık, 90 bin TL gelir elde ettik. Bugün 80 kız çocuğumuzu okula başlattık. Daha fazla kitap satarsak bu rakamlar artar ve okula gitmeyen kız çocuğumuz kalmayacak. Kız çocuklarını okuması çok önemli, çünkü yarının hem kız çocuklarını hem de erkek çocuklarını yetiştiren annelerdir. Onların eğitimli olması çok önemlidir" dedi.

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ise, "İnsanların kendi maddi ve manevi varlıklarını geliştirmeleri için doğuştan sahip oldukları ve insan hakları diye adlandırdığımız bir demet hakkı var. Bu hakların başında da eğitim hakkı geliyor. Bu eğitim hakkını devlet sağlamak zorunda. 86 yıllık cumhuriyet döneminden sonra bugüne kadar tamamlanması gerekirdi ama çeşitli nedenlerle olmamıştır. Şimdi eğitim seferberliği içerisinde olay gelişiyor ve çok büyük bir yere gidiyor. Kızlarımızın eğitim hakkı çok önemli. Çünkü haklarını savunmaları için diğer insan haklarından yararlanmaları için, bulundukları çevrelerde alınan kararlara katılabilmeleri için, boyun eğmemeleri için mutlaka ama mutlaka eğitim görmeleri gerekir. Aynı zamanda bir meslek sahibi insan olarak ekonomilerini düzgün yere getirmeleri için yine eğitim hakkından yararlanmaları gerekir. Yani bütün hakların anası eğitim hakkıdır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 20. yılını tamamladı. Bu 20 yıl içerisinde demokrasi ve insan hakları çerçevesi içerisinde Atatürk ilkeleriyle elde edilmiş olan hakların korunmasını ve genişletilmesini esas aldı" diye konuştu.

Muş'ta olağanüstü bir güzelliği yaşadıklarını belirten Vali Erdoğan Bektaş da, "Burada yapılan iş sosyal sorumluluk çerçevesi içerisinde yapılan bir eğitim faaliyetidir ve bizim ülkemizin önemli problemlerinden birisi kızların eğitim sorunu. Onun üzerine yapılmış bir faaliyet ve onun sonuçlarını yaşıyoruz. Hiç kimse bizim ülkemizin sorunlarının olmadığını söyleyemez. Çağdaş devletin her türlü siyasi, ideolojik, fikri, dini dışında gerçekleştirmesi gereken insanın doğuştan kazandığı haklardan değil. Çağdaş

devlet mutlaka kız erkek her ferdine mutlaka eğitim imkanı sağlamak zorundadır. Bunu sağlayamadığımız zaman söylediğimiz her söz boştur, her türlü gerekçenin anlamı yoktur. Biz bir defa eğitim alanında işimizi bitirmek anlayışıyla yola girdik ve Muş olarak gerek ilköğretimde, gerek ortaöğretimde fiziki yapı ihtiyacımızın tamamını karşılamış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

Muş'a yardım yerine fabrika kurulmasını istediğini söyleyen Vali Bektaş, "Muş'a yardım gelmesinden hoşlanmıyorum. Biz yardım almaktan mutlu olmamalıyız, sürekli yardım istemekten mutlu olmamalıyız. Yardım alarak bir yere gelemeyiz. Biz başka vesilelerle, başka potansiyellerimizle, iyi haberlerimizle hatırlanmalıyız. Onun için işadamlarının burada herkesin mutlu olacağı bir mekanizma kurması bize yeterince yardımdır. Tabii devletin temel görevleri eğitim ve altyapıdır. Onları yapıyoruz, sonuna kadar tamamlamak gayesi ve hedefiyle çalışıyoruz. Bunun yanında ekonomiyi de düzene sokmak zorundayız. Yani burada 404 bin insan yaşıyor. Bu insanlar eğer karınları doymuyorsa, eğer cepleri para görmüyorsa, burada huzurla refah içinde yaşamıyorsa yaptığımız işler bir anlamda boşuna gidecektir. Bu bölgede terör dolayısıyla 10-15 yıl boyunca okulları kapalı olan yerleşim birimleri vardı. Çok şükür şu anda okullaşma konusunda bizim bir sorunumuz kalmamıştır" diye konuştu.

Tören 80 kız çocuğuna hediyelerinin verilmesiyle son buldu.

'İMKANSIZ PERİLER' KİTABI İLE 80 KIZ OKULLA TANIŞTI
'İMKANSIZ PERİLER' KİTABI İLE 80 KIZ OKULLA TANIŞTI
'İMKANSIZ PERİLER' KİTABI İLE 80 KIZ OKULLA TANIŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 11:14:01
Güncelleme :24 Ekim 2009 Cumartesi 14:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?