4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

92. Kurtuluş yıldönümü kutlandı

Muş'un düşman işgalinden kurtuluşunun 92'inci yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

İstasyon Caddesi üzerindeki Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi önündeki alanda düzenlenen törene Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar. İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törenlerde Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı ve Belediye Başkanı Necmettin Dede halkın bayramını kutladılar.

Törende Muş'un düşman işgalinden kurtuluşu ile ilgili olarak verilen mücadele Türk ordusunun kahramanlığı hakkında konuşma yapan Jandarma Binbaşı Mete Lobut; "Muş'un eli silah tutan evlatları, dinlerken gözlerimizi yaşartan Muş türküsünde söylendiği gibi Yemen başta olmak üzere birçok cepheye bir daha geri gelmemek üzere koştu. Geride kalan ana baba, eş ve çocukları, gidenlerin acı haberleri ihanet içerisinde bulunan Ermenilerin zulmü ve onların desteği ile bu topraklara yüzyıllardır göz koyan Rus işgali bekliyordu. O Ermeni mezalimi ki korumasız kalanları kadın, yaşlı, çocuk demeden vahşice öldürmekten, ne o günlerde, ne daha önce hiç çekinmemiştir. Bunun yanında bazen Rusya'nın bazen Fransa'nın kimi zaman da İngiltere'nin kışkırtmaları sonucu kurduğu terör örgütleri ile bu topraklarda kan ve gözyaşına neden olmuşlardır. Muş'un şu an coşkuyla kutladığımız nihai kurtuluşu Mustafa Kemal Paşa'nın komutasındaki 2'inci Ordu Komutanlığı tarafından ikinci işgalden 8 ay sonra yani 30 Nisan 1917 günü gerçekleşmiştir. Bizi birbirimize düşürmek isteyen terör örgütlerine arka çıkanların ne yapmak istediklerini geçmişindeki acı olaylarla bilen Muşlu vatandaşlarımızın bugün olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda hareket edeceklerini bilmelerimizin en büyük mutluluğu olacaktır" dedi.
Daha sonra konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Tarık Mirze, "Bayramların en anlamlısıyla coştuğumuz güzel Muş'umuzda bugün huzur içinde yaşıyoruz. 92 yıl önceki yaşanan olumsuz şartlara rağmen aziz Muş milletimiz sahip olduğu maneviyat gücü ve bağımsızlık inancı ile eşine az rastlanan bir kahramanlık sergileyerek özgürlüğüne kavuşmuştur. Tarihimizin her döneminde milletimizin gösterdiği azim inanç ve karırlılık geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru umutla bakmak için bizler güç vermektedir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler tarafından gönün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekipleri tarafından halk oyunlarının sergilendiği törende ayrıca düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kurtuluş Bayramı kutlamaları resmi geçit töreni ile son buldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 17:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?