4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Altın fiyatları evlilikleri erteletiyor

ALTIN FİYATLARI EVLİLİKLERİ ERTELETİYOR

Son günlerde altın fiyatlarında meydana gelen artışın Muş'ta en çok evlenen gençleri etkilemeye devam ediyor. Geçen yıl mayıs ayında gramı 47 TL civarında olan altın bul yıl aynı ayda 60 TL'ye yükselmesi nedeniyle bazı çiftler evliliklerini ertelemek zorunda kaldı.

Altın fiyatının yükselmesi nedeniyle satışlarda durgunluk yaşadıklarını belirten Ozan Kuyumcusu Turan Yalçın, dünyada hızla yayılan altın krizin etkisini Muş'ta de gösterdiğini söyledi. Yalçın "Yükselen altın fiyatları Muş'ta evlenecek gençleri de zor durumda bıraktı. Yörede özellikle aşiret düğünlerinde bile bir azalma meydana geldi. Aşiretler bile artık altın almaktan vazgeçti. Altın satamaz hale geldik. Özellikle gençler bundan çok etkilendi. Çoğu evlenecek olan ve maddi durumu iyi olmayan gençlerin bizden ilk tercihleri kiralama yöntemini soruyorlar. Bazen mecbur kalıyoruz. Bizde onlara yardımcı olmak için bir veya iki günlüğüne kendilerine kiralıyoruz. Bazen de kredi kartı ile taksitli satış yapıyoruz. Altıda yaşanan ekonomik kriz yüzünden ne altın satabiliyoruz, ne de gençler evliliklerini yapabiliyorlar. Çoğu evlilikler altın fiyatların yüksek olması nedeniyle erteleniyor" dedi

Düğünlerde oldukça azalma meydana geldiğini belirten Muş Kuyumcular Derneği Başkanı Ömer Dede ise, ''Muş'ta tüm kuyumcularda satışların yok denecek kadar azalma olmuştur. Sadece alışlar yapılıyor. Halkın içinde bir panik meydana gelmiştir. Vatandaş elindeki altını satmaya çalışıyor. Doğa Anadolu Bölgesi'nde yaşanan örf ve adetler gereği, evliliklerde gelin tarafı yüklü miktarda altın isteniyor. Bazen 1,5 metre, bazen 2 metre altın isteniyor. Özellikle Hasköy bölgesindeki aşiret düğünlerinde yüklü miktarda altın takılırken şu anda takılarda oldukça azami seviyeye gerilemiş. Bu da evlenecek gençleri maddi açıdan etkiliyor. Birçok genç bu nedenle evliliklerini ertelemek zorunda kalıyor. Muş'ta şu anda vatandaş elindeki altını satıyor. Bazen hiç satış yapmadan kapatıyoruz. Çeyrek geçen yıl 76 TL iken şu ana 100 TL yi aştı. Cumhuriyet altını geçen yıl bu ayda 304 TL iken, şu anda 400 TL yükselmiştir. Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte artık eskisi gibi altın satamıyoruz '' dedi.

ALTIN FİYATLARI EVLİLİKLERİ ERTELETİYOR
ALTIN FİYATLARI EVLİLİKLERİ ERTELETİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 15:39:00
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 15:44:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?