4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Aşırı yağışlar Muş'ta ot fiyatlarının düşmesine neden oldu

 İlkbahar ve yaz mevsimi başlarında yağan yağmurlar sebebi ile geçmiş yıllara oranla oldukça fazla olan otlar, hayvancılık yapan vatandaşların yüzünü güldürüyor. Geçmiş yıllara oranla otun fazla olması sebebi ile fiyatlarda yarı yarıya düşüşün yaşandığı Muş Ovası'nda, ot mevsiminin gelmesi ile birlikte tırpanlar kullanılmaya başladı.
Geçen yıllara oranla oldukça fazla ot artışının yaşandığı Muş'ta fiyatların yarıya düşmesi hayvancılığa büyük destek sağlayacak. Yaklaşık olarak 100 bin hektar arazinin ot yetişmesi için ekilmediği Muş'ta hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Emin Aktaş, ot fiyatlarının ucuz olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl yonca otu 450 milyon liradan, normal ot 300 milyon liradan ve buğday otu 200 milyon liradan satışa sunulurken, bu yıl fiyatlarda nerdeyse yarı yarıya düşüş yaşanıyor. Otun fazla olması sebebi ile yonca otu 300 milyon liradan, normal ot 200 milyon liradan ve buğday otu 100 milyon liradan alıcı buluyor. Fiyatların ucuz olması sebebi ile hayvancılık yapan vatandaşlar daha çok kazanabilecekler" dedi.
Havaların sıcak olmasına rağmen tarlada ot biçmek zorunda kalan çiftçiler güneşten korunmak için de oldukça ilginç yollar buluyor. Muş'un Hasköy İlçesi'nde gün boyunca tarlada ot biçmek zorunda kalan Şebap Dinçer, biçtiği otlara şapka şekli vererek kafasına güneş geçmesini engelliyor. Otla yaptığı şapkanın normal şapkalardan daha serin olduğunu belirten Dinçer, "Gün boyunca güneşin altında çalışıyoruz. Güneşten korunmak için kendime otlardan şapka yaparım. Bu yöntem normal şapkalardan daha fazla güneşten koruyor. Ayrıca ot şapka daha serindir" diye konuştu.
iha-muş
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 12:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?