4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Aya bakmak 1 lira!

AYA BAKMAK 1 LİRA

Muş'ta İstasyon Caddesi'ne akşam saatlerinde teleskop kuran emekli öğretmen, vatandaşlara 1 TL'lik ücret karşılığı gökyüzünü izletiyor.

Muş Halk Eğitimi Merkezi'nde bir süre bilgisayar öğretmenliği yapan ve geçen yıl emekli olan İsmet Süzme, astronomiye olan merakından dolayı teleskop aldı. Aldığı teleskopu bir süre kendisi kullanan Süzme, herkesin bundan faydalanması için akşam saatlerinde İstasyon Caddesi üzerine kurmaya başladı. 1 TL karşılığı vatandaşlara ayı gösteren Süzme, ticaret yapmadığını ve aldığı ücretle de daha büyük teleskop alacağını söyledi.

Süzme, vatandaşlara kendisinin büyük ilgisini çeken gökbilimini sevdirmek için böyle bir girişimde bulunduğu kaydetti. Şu anki teleskopla ayı görebildiklerini ifade eden Süzme, "Emekli olduktan sonra bir süre dinlendim ve boş oturmaktan sıkıldım. Geçmişten gelen gökbilimi merakımdan dolayı kendime teleskop aldım. Vatandaşların da bundan faydalanması için aldığım teleskopu akşamları İstasyon Caddesi'ne kuruyorum ve cüzi bir rakamla vatandaşlara ayı izletiyorum. Bu işi ticari amaçla yapmıyorum. Amacım

vatandaşlarımıza gökbilimini sevdirmek. Bu işi ticari olarak düşünmüyorum. İnsanların çoğunun gökbilimine merakı var ama bu bölgede gökyüzünü izleme imkanı bulunmuyor. Teleskopu kurduktan sonra insanlar ayı izlemek için sıraya giriyor. Kazandığım parayla daha büyük bir teleskop ve fotoğraf çekebilmek için de aparat alacağım" dedi.

Teleskopu aldıktan sonra astronomiyi yakından takip etmeye başladığını söyleyen Süzme sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ayda 12 gün ayı izleme fırsatı oluyor. Diğer günler bu fırsat olmuyor. Ben de teleskopu daha doğru kullanmak için astronomiyi yakından takip ediyorum. Güneş patlamaları olduğu zamanlar gündüzleri de teleskopu çıkarıyorum. Ayrıca ay ve güneş tutulmalarını bekliyorum. Bu tür doğa olaylarını herkesin izlemesi gerekir. Güneş patlamaları ile ay ve güneş tutulmamalarında vatandaşları çeşitli yollarla bilgilendiriyorum."

Torunlarıyla birlikte ayı izleyen Şeref Subaşı isimli vatandaş ise, "Torunlarımı gezdirirken teleskop kurulduğunu gördüm. Torunlarım aya bakmak istediklerini söyledi ve onları kıramadım. Benim de her zaman gökbilimine merakım olmuştur ama bir türlü izleme fırsatım olmadı. Öğretmenimizin böyle bir çalışma yapması çok güzel. Umarım bu tür faaliyetler artacak" diye konuştu.

AYA BAKMAK 1 LİRA
AYA BAKMAK 1 LİRA
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2010 Perşembe 14:55:02
Güncelleme :27 Mayıs 2010 Perşembe 15:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?