4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Bağcılar üzüm sucuğu üretiyor

Muş'ta sattıkları üzümden istedikleri kazancı elde edemeyen bağcılar cevizli üzüm sucuğu üretmeye başladılar.

Kale bağlarında geçen yıl denemesi yapılan cevizli üzüm sucuğunun üretim ve satışı başladı. Vali Erdoğan Bektaş, Tarım Müdürü Murat Yıldız ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, cevizli üzüm sucuğunun üretildiği bağı ziyaret ettiler.

Burada üzüm sucuğu üretimi yapan Celal Toplu isimli bağcı ile bir süre sohbet eden Erdoğan Bektaş, Celal Toplu'nun diğer bağcılara örnek olması gerektiğini söyledi. Bu tür faaliyetlerin kendisini mutlu ettiğini söyleyen Bektaş; "Bir üretici arkadaşımızın Muş üzümünden ürettiği üzüm sucuğunu gördük. Türkiye'de bu sucuk, 'Orjik' ve başka adlarla tanılıyor. Mamullere 'Şöbek' adıyla bir yazı yazmış. Burada geçen sene ilk denemelerini yapmıştı, bu yıl biraz daha geliştirdi. Burada üzüm olarak değil, mamul madde olarak satıldığında çok daha fazla kazanacaklarını kendileri gördüler. Muş için yeni bir şey. Bu şartlarda yapılıp başarıldığını görmek bizi mutlu ediyor. Celal beyi tebrik ediyoruz, yeni şeyler deniyor ve iyi şeyler yapıyor.

Bağcılığı ovaya indirme gayretinde olduklarını söyleyen Bektaş; "Bu eski bağlarda yapılan faaliyet çok zahmetli bir iş. Coğrafyası bu kadar bozuk yerleri ıslah etmek, üretime kazandırmak zor. Ben daha az zor yerlerde daha verimli işler yapmaya çağırıyorum. Biz tabi bu bağlarda yapılan faaliyeti önemsiyoruz, ama asıl Muş üzümünü geliştirecek, ekonomiye kazandıracak şekle dönüştürmek için ovanın kuzeye bakan yamaçlarında bu işi yapmak istiyoruz. Bu kapsamda bir proje hazırladık, bu yıl fidanları ekildi, önümüzdeki yıl biraz daha şekillenmiş olacak. Oralarda Muş üzümünün çok daha fazla getirisinin olacağını, bir kazanç kapısı olacağına inanıyoruz. Arkadaşlarımıza bu işi emek vermeye çağırıyoruz" dedi.

Üzüm sucuğunun üzümden daha iyi gelir getirdiğini belirten Celal Toplu ise; "Buralarda Muş üzümü üretmek biraz maliyetlidir. Bağcılarımız ortalama 3 bin lira masraf yapıyor. Ürettiğimiz üzümleri kısa sürede satabiliyoruz. Ama istediğimiz kazancı elde edemiyoruz. Ben de geçen deneme üretimi yaptığımız üzüm sucuğunu bu yıl üretmeye başladım. Satışlar iyi bir seviyede. Ben şu anda üzüm sucuğu yetiştiremiyorum" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 17:27:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?