4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Berdel rezaletine tepki!

MUŞ'TAKİ BERDEL REZALETİNE TEPKİLER SÜRÜYOR

Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Elmakaya beldesinde meydana gelen berdel rezaletine tepkiler sürüyor.

İlçeye bağlı Elmakaya Belde Belediye Başkanı Mustafa Orhan, bu tür evlilikleri tasvip etmediklerini belirtti.

Düğünden davetiyeyi gördükten sonra haberi olduğunu ifade eden, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde berdel geleneğinin sürdüğünü vurgulayan Mustafa Orhan, her şeyin dengi dengine yapılması gerektiğini belirtti.

Evine gelen davetiyeyi görünce düğünden haberdar olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Orhan, "Davetiyenin içeriğini sorunca çocuklar bana düğünü anlattılar. Ben ilk duyduğumda şok oldum. Balkona çıkıp dürbünle bahsedilen eve doğru baktığımda düğünü gördüm. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra jandarma düğünü bastı ve her iki aileyi gözaltına aldı. Zaten jandarma müdahale etmeseydi ben müdahale edecektim. Aile bireylerini çağırıp düğünden vazgeçmelerini söyleyecektim, uymamaları halinde jandarmayı aktaracaktım. Çünkü çok iğrenç bir durum. Çocukluğumdan bu yana küçük yaştaki evlilikleri tasvip etmiyorum" dedi.

"BUNU TÖREYLE BAĞDAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde berdel geleneğinin sürdüğünü belirten Orhan, "Bunu töreyle bağdaştırmak doğru değil. Evet, berdel geleneği bu bölgede sürüyor, ama bu şekilde yapılmaz. Her şey dengi dengine yapılır. Törede bu yaştaki çocukların evlilikleri olmaz" diye konuştu.

"ERKEK ÇOCUĞU OLMADIĞI İÇİN EVLENMEYE KARAR VERMİŞ"

11 yaşındaki kızını berdel karşılığı başka biriyle evlendirmek isteyen N.A.'nın erkek çocuğunun olmadığını söyleyen Orhan, "N.A. erkek çocuğu olmadığı için evlenmeye karar vermiş. N.A.'nın eşi kendi akrabası olan Kırkgöze köyündeki M.G.'nin kız kardeşini eşine istemiş ve karşılığında da kendi kızını M.G. ile evlendirmeye karar vermiş" şeklinde konuştu.

Elmakaya beldesinde ikamet eden N.A. (41) isimli şahıs M.A. (11) isimli kızını ilçeye bağlı Kırkgöze köyünde ikamet eden M.G. (27) isimli şahısla evlendirmek istemiş ve karşılığında da M.G.'nin 12 yaşındaki kız kardeşi R.G.'yi kendisine eş almak üzere düğün yapmıştı. Jandarmanın çalışmaları sonucu düğüne yapılan baskında N.A., B.A., M.G. ve anne F.G. ifadelerinin alınmasına müteakip serbest bırakılmış, çocuklar M.A. ve R.G. Muş 80'inci Yıl Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 13:46:04
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 12:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gürsel durgun IP: 88.242.151.xxx Tarih : 9.05.2013 00:32:02

 sayın başkanım çok güzel konuştunuz yazdıklarınızı tektek okudum ve bunların neyazıkkı hepsi oluyor gönül isterki bunlar ne yaşansın nede olsun küçük yaştaki kıların evlenmeleri doğru deyil ama cehalet dedikleri bu işte kafalar değişmedigi sürce bu  böyle devam etmekte dir nesilden nesile bunun engellenmesi gerekmektedir