3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Doğum yapan kadın son anda

Muş'ta etkili olan kar yağışı sebebiyle yolu ulaşıma kapanan köyde doğum yapan ve kanaması olan kadın son anda kurtarıldı.

Muş merkeze bağlı Sarıdal köyünde 7'nci çocuğunu dünyaya getiren Çiçek Samurkaş (29), 7 saatlik zorlu çalışmaların ardından kurtarılarak hastaneye ulaştırıldı.
Kar yağışı sebebiyle yolu ulaşıma kapalı olan Sarıdal köyünün muhtarı Yusuf Ziya Gürkan'ın köylerinde acil bir doğum hastası olduğunu ve hemen hastaneye ulaştırılması gerektiğini bildirmesinin ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve 112 Acil Servis ekipleri harekete geçti. İl merkezinden 45 kilometre mesafedeki Sarıdal köyüne ulaşmak için saat 20.00 sıralarında yola çıkan ekipler, kar kalınlığının yer yer 1 metreyi aştığı yolu 4 saatlik zorlu yolculuğun ardından aşarak köye ulaşmayı başardı.
Yol açma çalışması yapan greyderleri takip ederek tam donanımlı ambulansla Sarıdal köyüne gelen 112 Acil Servis ekipleri, hastaya ulaştıkları anda doğumun gerçekleştiğini ve bir erkek bebeğin dünyaya geldiğini görerek ilk müdahaleyi yaptı. Kontroller sonucu annenin kanaması olduğunu tespit eden sağlık ekipleri, anne ve bebeği acilen hastaneye ulaştırılmak için dönüşe geçerek saat 03.00 sıralarında Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne geldi. Hastanede tedavi altına alınan anne ve bebeğin
sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Anne Çiçek Samurkaş, 3 erkek ve 3 kız çocuğunun olduğunu belirterek 7'nci çocuğunu zor şartlarda dünyaya getirdiğini, artık doğurmak istemediğini söyledi. Köy yolunun kardan kapalı olması sebebiyle evde doğum yaptığını söyleyen Çiçek Samurkaş, "Doğum sancılarım tutunca yolların açılması için haber verildi. Ancak kar çok yağdığı için ekipler köye ulaşıncaya kadar doğum gerçekleşti. Sağlık ekipleri daha sonra hastaneye gitmem gerektiğini söyledi. Yeterince çocuğum oldu, artık çocuk yapmak istemiyorum" diye
konuştu.
Kadının kayınpederi Salih Samurkaş da zor bir gün geçirdiklerini söyleyerek, "Ekiplere haber vererek hastamızın olduğunu söyledik. Ekipler daha sonra yolumuzu açıp köye ulaştı. Sağlık ekipleri gelinceye kadar gelinim doğum yaptı ve bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Sağlık ekipleri anne ve bebeği alıp hastaneye ulaştırdı. Yolumuzu açıp hastamızı hastaneye ulaştıran tüm görevlilere çok teşekkür ediyorum" dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri de köy yolunda fırtına olması sebebiyle yer yer kar kalınlığının 1 metreyi aştığını ve yolu ulaşıma açmakta zorlandıklarını belirterek, "Zorlu bir çalışmanın ardından ulaştığımız hastanın sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülmesi için gerekenleri yaptık" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 13:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?