27
Mayıs
2024
Pazertesi
MUŞ

Ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

Bulanık ilçesinin Erentepe beldesinde birçok vatandaş, volkanik bölgelerden çıkardıkları taşları satarak geçimlerini sağlıyorlar.

Muş-Bulanık karayolu yakınındaki volkanik bölgede yer alan ve yörede "Kevke" adı verilen taşlar, halk tarafından ilkel şartlarda çıkartılarak satılıyor.

Kazma, kürek, murç ve balyozlarla tamamen insan gücüne dayalı bir yöntemle çıkarılan taşları satan onlarca vatandaş, geçimini bu şekilde sağlıyor. Sıcak ve soğuğu geçirmeme özelliği taşıyan taşların, çoğunlukla ev ve bahçe duvarının yapımında kullanıldığı belirtiliyor.

Taş çıkararak geçimine sağlamaya çalışan Nuri Kanat, çok zor bir iş yaptıklarını belirterek, "Önce toprağın üzerinde görünen kaya parçasına murçlar çakılarak büyük kaya parçasının çatlaması sağlanıyor. Daha sonra manivela ile kaya yerinden oynatılıyor, altına taş konduktan sonra da yontularak kare ve dikdörtgen şekline getirilip satılıyor. 4 kişilik bir ekip 1 günde 80-90 moloz ve 30 adet büyük kaya çıkarabiliyor. Bir taşı 50 Ykr fiyattan satıyoruz Ancak bu yıl satışlarımız oldukça durgun. Yaklaşık bir aydır taşı çıkarmaya başladık, ancak şu ana kadar satış yapamadık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 13:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?