4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Emniyetin 2008 değerlendirmesi

Muş Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, çocukların suça karışmaması, yanlış yollara sapmamaları için çaba gösterdiklerini söyledi.

Muş Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, birim amirleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 2008 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Muş Polis Evi'nde sabah kahvaltısında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mert, 2007 ile 2008 yıllarında yapılan çalışmaların istatistiki sonuçlarını açıkladı. Çocuk suçları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mert, "Çocuk Şube Müdürlüğüne 2007 yılı içerisinde toplam 150 olay intikal etmiştir. Bu olaylardan 58'i mala karşı işlenmiş, 61'i şahsa karşıişlenmiş olup olaylara karışan 248 çocuk şüpheli konuma düşmüştür. 248 çocuktan 12'si çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklanmış ve 236 çocuk ise serbest bırakılmışlardır. 2008 yılı içerisinde ise 216 olay intikal etmiştir.

Bu olaylardan 79'u mala karşı, 94'ü şahsa karşı 12 kaçakçılık, 1 memura mukavemet suçu işlenmiş, olaylara karışan şüpheli 315 çocuğun çıkarıldıkları adli mercilerce 24'ü tutuklanmış, 291'i ise serbest bırakılmışlardır" dedi.

Kayıp çocuklarla ilgili olarak açıklama yapan Mert, "Kayıp Çocuk Büro Amirliği'ne 2007 yılı içerisinde 12 kız 36 erkek toplamda 48 kayıp çocuk müracaatı alınmış, 46 çocuk bulunarak ailelerine teslim edilmiş ve 2 çocuk ise 2008 yılı içerisinde bulunarak ailelerine teslim edilmiştir. Sokağa terk edilen bir ailesi tespit edilemediğinden İl Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edilmiştir. 2008 yılı itibariyle 19 kız, 60 erkek toplamda 79 kayıp çocuk müracaatında bulunulmuş, kayıp çocuklardan 75 çocuk bulunarakailelerine teslim edilmiş, 4 kayıp çocuğun aranmasına devam edilmektedir. Bu kayıp olan çocuklar da bölgede küçük yaşta evlenmeler sebebiyle yaşanmaktadır. Yaşı küçük olan kızların kaçarak evlenmeleri sebebiyle aileleri şikayette bulunuyor ve daha sonra ailelerin barışmalarının ardından bu şikayetler ortadan kalkıyor. Sadece kayıplar içerisinde 3 kişinin terör örgütüne katıldığı yönünde istihbaratlar var. Bu konu da değerlendirilmektedir" diye konuştu.

MOBESE SİSTEMİNDE SONA GELİNDİ

Muş'ta kurulması planlanan mobese sistem ile ilgili olarak bilgiler aktaran Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, 36 noktadan 32 hareketli, 21 sabit ve 5 plaka tanıma özellikli toplam 58 kameralı mobese projesinin ihale aşamasında olduğunu belirtti. Mert "Projemize emsal teşkil eden Trabzon ve Rize mobese merkezlerine heyet gönderilmiş olup yerinde incelemeler yapmıştır. Teknik şartname ve malzeme listesi oluşturulmuş, kontrolü için elden Mobil Uygulamalar Şube Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Ana hizmet
binamızdan ayrı olarak düşünülen mobese gözlem ünitesi için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

2008 YILINDA YABANCI UYRUKLU KAÇAK ENFLASYONU

Muş'ta kaçak yollardan yurda giriş yaptıkları belirlenen ve il emniyet müdürlüğü ile jandarma komutanlığı ekiplerinin yaptığı yol kontrolleri sırasında yakalanan 702 kaçağın sınır dışı edildiği ifade eden Mert, "Yabancı uyruklu kaçaklar sadece Muş'un ve Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu. Muş'ta yakalanan kaçaklar önemli bir sorun oldular. Sayının fazla olması sebebiyle barınma, yemek ve sağlık giderleri çok önemli bir sorun oldu. Ama gerek valiliğimizin gerekse hayırsever vatandaşlarımızın yardımı
ile bu sorunu aştık. Yaklaşık bir aydan fazla burada kalan kaçak şahısları sonunda sınır dışı ettik" diye konuştu.

MUŞ'TA UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINA GEÇİT YOK

Mert, Muş Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2008 yılında 35 ayrı suçtan 40 kilo 650 gram esrar maddesi, 4 kilo 600 gram eroin ve 1 adet extacy hap ele geçirdiğini bildirdi. Bu rakamların 2007 yılına oranla arttığını belirten Mert, 2007 yılında ise 19 ayrı operasyonda 11 kilogram esrar maddesi, 800 kök hint keneviri ve 1 adet extacy hap ele geçirildiğini hatırlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 14:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?