3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

'En kaliteli tütüne haksızlık yapılıyor'

Tütün alımlarının başladığı Muş’ta, ürünlerini TEKEL Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’ne teslim eden çiftçiler, kota fazlası olan bir kaç kilo tütünün iade edilmesine tepki gösterdi.

Muş’ta başlıca geçim kaynakları arasında yer alan tütüne getirilen kotanın ardından zor günler geçiren Muş çiftçisi, kotanın yükseltilmesini bekliyor. Bitlis’te 440 kilogram olan tütün kotasının Muş’ta 220 kilogram olmasından yakınan çiftçiler, Türkiye’nin en kaliteli 3. tütünü olan Muş tütününe ve üreticisine haksızlık yapıldığını söyledi.

TEKEL Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’ne ürünlerini teslim eden çiftçilerin, 220 kilogram kota fazlası dışındaki tütünlerinin kendilerine geri iade edilmesi ilginç bir görüntü oluşturuyor. Bir kaç kilo fazla tütünü poşetlere doldurarak TEKEL’den ayrılan çiftçiler, kotanın 500 kiloya çıkarılmasını istiyor.

220 kilogram tütün teslim ettikleri zaman ancak 500 milyon lira bir gelir elde edebildiklerini söyleyen Hidayet Kotan isimli tütün üreticisi, Muş çiftçisinin çok zor durumda olduğunu belirterek, "Bize 220 kilogram tütün kotası yetmiyor. Geçinemiyoruz bu miktarla. Teslim ettiğimiz tütünden gelen para ancak ekmeklik un parasına yetiyor. Biz kotanın yükseltilmesini istiyoruz" dedi.

Üreticilerden Kutbettin Kurtoğlu da kota uygulamasına tepki göstererek, "220 kilo kotanın dışında artan bir kaç kilo tütünü tekrar geri götürüyoruz. Herkes kotasından fazla olan tütünün geri götürür" diye konuştu. Şeyhmus Solgun isimli üretici de, Muş’ta yetiştirilen tütünün Türkiye’de en kaliteli 3. tütün olduğunu belirterek, "Muş’ta tütün üreticisine 220 kilogram kota uygulanırken yanı başımızda bulunan Bitlis’teki üreticilere 440 kilogram kota uygulanıyor. Bu bize yapılan haksızlığın, adaletsizliğin en büyük göstergesidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 13:01:33
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 13:12:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?