26
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Göçerler geri dönüşe başladı

İlkbahar mevsiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Muş ve çevresindeki illere gelip yayla kiralayarak hayvanlarını otlatan göçerler, havaların soğumaya başlaması ile birlikte zorlu geri dönüş yolculuğuna başladılar. 

Muş, Ağrı, Kars, ve Erzurum'un kırsal bölgelerde yayla kiralayarak koyunlarını otlatan göçer ailelerin geri dönüşleri başladı. Gece yatıp gündüz yol alan göçerler, kar yağıncaya kadar hayvanlarını içerde beslememek için bir ay yol yürümeyi tercih ediyor. İlkbaharda kamyonlarla hayvanlarını kiraladıkları bölgelere götüren ve havaların soğumaya başlamasının ardından yaya olarak yol kat eden göçerler, çileli bir yolculuk yaptıklarını belirtiyorlar. 

Muş'un Alaniçi köyü yaylarında yaz mevsimin geçirdikten sonra Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Direkören köyüne dönmek için 6 gündür yolda olduklarını söyleyen Esat Çakar, "Yayla mevsimi bittiği için şimdi kendi köyümüze dönüyoruz. Kar yağıncaya kadar hayvanımızı dışarıda tutmak, yemden tasarruf edip nakliye parası ödememek için yaya olarak gidiyoruz. Muş'tan Siirt'e yaklaşık bir ayda gidiyoruz. 7 gündür yoldayız ve daha 2 haftadan fazla yolumuz var. Siirt'e gidinceye kadar birçok sıkıntı yaşıyoruz ama en büyük sıkıntımız yırtıcı hayvanlardır. Kurt saldırısına karşı gece uyamadan nöbet tutuyoruz" diye konuştular. 

800 koyunun bulunduğu sürüye çobanlık yapan İbrahim Dayan ise, "Yaz mevsimini yaylalarda geçirdikten sonra bir ay boyunca yol yürüyerek Siirt'e geri dönüyoruz. Araba ile bir günde Siirt'te varırız. Ondan sonra hayvanlara ahırlarda yem yedirmek zorunda kalıyoruz. Ancak bu şekilde kar yağmaya başlayıncaya kadar hayvanlar dışarıda karınlarını doyurabiliyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?