3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Herkesin gözü bu tütünde

Muş’ta faaliyet gösteren Kızılağaç Tütün Kooperatifi, Amerikan tütün şirketi SİPRER firmasıyla gerçekleştirdiği anlaşmanın ardından Türk TTL Tütün Sanayi ve Dış Tic. A.Ş. ile de tütün satış sözleşmesi imzaladı.

Tütüne getirilen kota sebebiyle özel sektöre yönelen üreticinin yüzü gülmeye başladı. Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun’un yurt içi ve yurt dışındaki özel firmalara gönderdiği tütün numunelerinin sonuçları gelmeye başladı. Kızılağaç Tütün Kooperatifi’nin, özel sektörle yaptığı görüşmelerin ardından bir ay içerisinde 2 firmayla 180 ton tütün satış sözleşmesi imzalaması üreticiyi sevindirdi. Muş tütününü beğenerek ilk etapta yaklaşık 100 ton tütün almak isteyen SİPRER firmasının ardından, TTL Tütün Sanayi ve Dış Tic. AŞ yetkilileri de kente gelerek Kızılağaç Tütün Kooperatifi ile 80 tonluk alım sözleşmesi imzaladı.

Muş tütününün kaliteli olduğunu ve çiftçilerin kendilerine temiz ve istedikleri kalitede tütün teslim etmeleri halinde gelecek yıllarda daha fazla tütün alabileceklerini vurgulayan TTL Tütün Sanayi ve Dış Tic. A.Ş. yetkilisi Serdar Sarıoğlu, Muş’tan gelecek yıllarda yüksek miktarlarda tütün alacaklarına inandığını söyledi.

Önümüzdeki haftalar içerisinde başka şirketlerle de anlaşma imzalayabileceklerini belirten Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun, tütün ekicisinin yüzünün gülmeye başladığını söyledi.

Tütün kotası sebebiyle çiftçilerin zor durumda olduğunu ve yapılan anlaşmalarla az da olsa rahatlamanın yaşanacağını da vurgulayan Solgun, "TEKEL tarafından tütüne getirilen 220 kilogramlık kota üreticiyi zor durumda bırakmıştı. Bunun üzerine özel sektöre yöneldik. Geçtiğimiz aylarda yurt içinden ve yurt dışından bir çok tütün şirketine numune gönderdik. Bunun sonucu olarak da Amerikan tütün şirketi SİPRER ve TTL Tütün Sanayi ve Dış Tic. A.Ş. ile 180 tonluk anlaşma imzaladık. Bu rakamlar ilk yıl olması sebebiyle sadece deneme amaçlıdır. Bu şirketler Muş tütününün kalitesini gördükten sonra yüksek miktarlarda tütün talep edeceklerdir" diye konuştu.

Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanlığı’nda düzenlenen sözleşme törenine katılan Muş Valisi İbrahim Özçimen de her şeyin devletten beklenmesinin yanlış olduğunu belirterek, Muşlu tütün üreticilerinin örnek bir çalışma sergilediklerini vurguladı. Vali Özçimen, çiftçilere uyarılarda bulunarak, "Çiftçimiz yeter ki temiz ve kaliteli tütün üretsin. Bu mal elinizde kalmaz. Hiç korkmayın. Kesinlikle bir alıcı olur. Artık ne kadar kaliteli ürün üretirseniz o kadar çok kazanacaksınız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 13:49:00
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 16:00:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?