4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

İşletmecilere sigara uyarısı

MUŞ'TA KAHVEHANE İŞLETMECİLERİNE SİGARA UYARISI

Muş İl Sağlık Müdür Yardımcısı Muzaffer Oğlağo, sigara içtiren kahvehane sahiplerine uyarılmaksızın cezai işlem yapılacağını belirtti.

Muş İl Tütün Kurulu tarafından kahvehane işletmecilerine yönelik sigara yasağıyla ilgili bir toplantı düzenlendi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Sağlık Müdürü Kenan Akpolat, İl Tütün Kurulu üyeleri ile kahvehane işletmecileri katıldı. Toplantıda kahvehane işletmecilerine sigara yasağıyla ilgili uyarılarda bulunan Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Tütün Kurulu Koordinatörü Muzaffer Oğlağo, ekiplerin şu ana kadar sadece işletmecileri uyardığını, artık bundan sonra uyarmayacaklarını kaydetti. Türkiye'nin sigara yasağındaki başarısını Avrupa ülkelerinin yakından takip ettiğini söyleyen Muzaffer Oğlağo, Türkiye'nin bu kapsamda 6. sırada olduğunu belirtti. Sigara patronlarının bu yasağın kaldırılması için büyük baskılar yaptıklarını da öne süren Oğlağo, "Bu çalışma Türkiye genelinde 19 Temmuz itibariyle başlatıldı. Aslında Türkiye genelinde büyük yollar kat edildi. Türkiye'nin bunu nasıl başardığı yönünde Avrupa ülkeleri de araştırmaya almışlar. Çünkü dünya çapında biz 6. sıraya girdik. 13 ülke sigarayı bırakma kampanyası içerisine girdi. Dolayısıyla bizim 6. sıraya nasıl geldiğimiz araştırılıyor. Sigara tüketiminin çok fazla olduğu Türkiye'de nasıl başarıldığı yönünde diğer ülkeler bilgi edinmek için çaba harcıyor. Dünya ülkelerindeki sigara patronları bu yasakların kaldırılması için büyük mücadele veriyor. Bu yasak ilk olarak İrlanda'da başlatıldı ve İrlanda bunu başardı. Biz de bunu başarmak için elimizden gelen çabayı göstermek zorundayız" dedi.

Ceza kesmek yerine halkı bilinçlendirmeyi tercih ettiklerini söyleyen Oğlağo, "Biz bu kampanyaya ilk başladığımızda halkımıza karanfil vererek sigarayı bırakın dedik. Halkı bu konuda duyarlı hale getirmek için elimizden gelen çabayı göstermeye çalıştık. Özellikle kahvehanelerde, barlarda, kafelerde sigara içilmemesi için bizzat denetim ekiplerimiz tarafından uyarı amaçlı ziyaretler yapıldı. Bu uyarılarımıza rağmen sigara içilmeye devam edilmektedir. Biz cezai işlem yapmadığımız için bakanlık düzeyinde yapılan toplantılarda 'Muş'ta hiç sigara içilmiyor mu?' denildi. Biz ilk önce uyarı yolunu seçtik. Biz cezadan öte insanları bu konuda bilgilendirelim, bilinçlendirelim dedik. Türkiye açısından baktığımız zaman sağlık ve ekonomi anlamında büyük faydaları var" diye konuştu.

Sigara içilmesine göz yuman işletmelere uyarılmaksızın 5 bin lira ceza keseceklerini söyleyen Oğlağo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz halen kahvehanelerde sigara içimine müsaade edildiğini görüyoruz. Sizin işleriniz aksayabilir, müşterileri sayısında azalma olabilir, ama bu bir kanunsa, hepimiz uymak zorundayız. İçilen sigaralardan sizler de etkileniyorsunuz, bizler de etkileniyoruz, orada oturanlar da etkileniyor. Dolayısıyla hepimiz elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Biz burada öncelikle cezai işleme başvurmak istemiyoruz, ama sizleri de her zaman uyaramayız. Belli bir yerden sonra cezai işlem yapmak zorundayız. İşyerinizde sigara içen birisi varsa onu uyarın, uyarıdan sonra halen kanuna uymuyorsa o zaman kendisine bu hizmetin verilmeyeceğini dile getirin. Çünkü içilen sigaradan dolayı sizlere ceza kesiliyor. Gerekli uyarıları yaparsanız insanlarımız buna ayak uyduruyor. Türkiye'deki başarının sırrı da insanların kanunlara ayak uydurmasıdır. Kış aylarında kapalı alanlarda ciddi sıkıntı yaşanabilir. Fakat biz bunun üzerine kararlı olarak gideceğiz. Bu konuda duyarlı olun. Kendi işyerlerinizde eğer duyarlı olursanız insanlar size ayak uydurmak zorunda kalacaktır. Ekonomik açıdan biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz, ama belli bir zamandan sonra insanlar ayak uyduracaktır. Ekiplerimiz artık denetimlerini sıklaştıracak ve kesinlikle uyarılmaksızın cezai işlem yapacak. Muş gibi küçük bir yerde 5 bin lira ceza vermeniz sizi birkaç yıl geri götürür. Bunun olmasını istemiyorsanız sigara içtirmeyeceksiniz."

MUŞ'TA KAHVEHANE İŞLETMECİLERİNE SİGARA UYARISI
MUŞ'TA KAHVEHANE İŞLETMECİLERİNE SİGARA UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 11:13:05
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 12:29:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?