4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Kadınların at yarışı

KADINLARIN AT YARIŞI

Muş'un Varto İlçesi'ne bağlı Teknedüzü Köyü'nde kadınlar arasında düzenlenen at yarışları büyük ilgi gördü. Yarışlar sonunda dereceye girenlere kupa ve madalya verildi.

Varto Kaymakamlığı ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, kadınlar arasında ilk kez at yarışı düzenledi. Büyük çekişmenin yaşandığı yarışlarda 1.5 kilometrelik parkuru 14 yaşındaki Nazlı Kalkan birinci bitirirken, annesi Suna Kalkan dördüncü oldu. Yarışta Fatma Vural ikinci, Pınar Bingöl de üçüncü oldu. Bingöl, birinci olamadığı için gözyaşlarını tutamadı. Yaşları 14 ile 45 arasında değişen 10 kadının at bindiği yarışı heyecanla izleyen davetliler, tezahüratlarıyla destek verdi.

'Dalyan' adlı atıyla birinciliği kazanan Nazlı Kalkan, "Bizim coğrafyada ata küçük yaşlarda binilir. At üzerinde kendimi özgür hissediyorum. Ata binmeyi çok seviyorum. Köyümüzde düzenlenen yarışmada kadınlar arasında birinci olduğum için çok mutluyum. Böylece köyde en iyi ata binen genç kız olduğumu ispatladım. Bu yıl köyümüzde ilk kez düzenlenen yarışmanın devamını istiyoruz. Muş ve çevre ilçe ve köylerden gelen davetlilere güzel bir yarışma izlettiğimizi umut ediyorum" diye konuştu.

Yarışmada dereceye giren kadınlara düzenlenen törenle kupa ve madalyaları verildi. Ödül töreninde konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Süreyya Yağlıoğlu, "Geleneksel Spor Dalları Federasyonu öncülüğünde yapılan faaliyetlerden biri de at yarışlarıdır. İlk defa Muş'ta kadınların katıldığı bir at yarışı düzenlendi. Bundan sonra bu yarışları geleneksel hale getireceğiz. Kadınların at yarışlarını izlemek için kent merkezinden çok sayıda davetliyi Teknedüzü Köyü'ne taşıdık" dedi.

Muhtar Metin Aydoğdu ise köyde herkesin doğumdan ölüme kadar at bindiğini belirtti. Aydoğdu, "Tek geçim kaynağımız hayvancılık. Dağlık bölgede olduğumuzdan yaylalara at sırtında gidip geliyoruz. Bu gidiş gelişimizde kadın- erkek, yaşlı- genç demeden ata bineriz. Köyümüzün tanıtımı ve sosyal bir aktivite olması açısından bu yarışların yapılmasını istedik" diye konuştu.

Kadınların at bindiği yarışları izlemek için Muş'tan gelen üniversite öğrencisi Lale Karakaş, "Kadınların böyle aktivitelerde bulunması çok hoşuma gitti. Hele köyde yaşayan kadınların at yarışlarına katılmaları büyük bir cesaret. Ben onlarla gurur duydum" dedi.

KADINLARIN AT YARIŞI
KADINLARIN AT YARIŞI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2010 Çarşamba 16:18:03
Güncelleme :18 Mart 2010 Perşembe 22:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?