4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Kalkınma ajansı yeniden toplandı

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerini kapsayan kalkınma ajansının ikinci yönetim kurulu toplantısı Van Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında Bitlis'te yapıldı.

Dört ilin valileri, belediye başkanları, il genel meclis başkanları ve ticaret ve sanayi odaları yönetim kurulu başkanlarından oluşan yönetim kurulu, İl Özel İdaresi toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, toplantının tüm illere hayırlı olmasını diledi. Yönetim Kurulu Başkanı Van Valisi Özdemir Çakacak ise, Bakanlar Kurulu kararıyla 22 Kasım 2008 günü 8 bölgede kurulan kalkınma ajanslarının amacı hakkında bilgi verdi. Ajansların, kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği geliştirmek, kaynakları yerinde ve etkin kullanmasını sağlamak olduğunu kaydeden Vali Çakacak, geri kalmış bölgelerin kendi içinde ve diğer bölgelerle gelişmişlik farklarını azaltarak ülke ortalamasına yaklaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Van Bitlis, Muş ve Hakkari illerini kapsayan kalkına ajansının ikinci yönetim kurulu toplantısını bugün burada yapacağız. Bir önceki toplantıda aldığımız karar gereğince yönetim kurulu toplantılarımız sırasıyla her ay bir ilde yapılacak. Hepimizin malumu olduğu üzere kalkınma ajansımızın yönetim kurulu başkanlığını ilk yıl Van Valiliği ondan sonra da her yıl bir başka il valisi tarafından yürütülecektir. İstedik ki toplantılarımızı da sırayla illerimizde yapalım, ajansa dahil olan bu dört ilimiz de bunu sahiplensin. Çünkü kurulan kalkına ajansı 4 ile birden hitap ediyor ve bu iller ajansı aynı anda sahiplenmesini istiyoruz" dedi.

Vali Çakacak, kalkınma ajansından çok şey ümit ettiklerini de belirterek, "Ancak şunu da tekrar vurgulamak istiyorum. Kalkına ajansı il işlerini yürütmeyecek, proje yapmayacak. Kalkınma ajansı, düzenleyici ve koordinatör rol üstlenmiştir. Burada iş tamamen özel sektörümüze, sivil toplum kuruşlarımıza ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) düşmektedir. Biz onların önünü açıp, yardımcı olacağız. Üretilen projelerin desteklenmesi suretiyle illerimiz arasındaki hem gelişmişlik farkını ortadan kaldırılması hem de illerin kalkınmasında daha hızlı bir yapıya kavuşmasını amaçlıyoruz. Yönetim kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Ajansın bütçesi ne kadardır?" sorusu üzerine Vali Çakacak, geçen yıl 28 milyon TL idi. Tabi Yüksek Planlama Kurulu'nun kararını bekliyoruz. Bu karardan sonra 2009 yılı çalışma programını hazırlayıp, bütçemizin onayını da Devlet Planlama Teşkilatı'na gönderceğiz" açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

İha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 18:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?