Kalp Damar Cerrahı ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zübeyir Acar, çağın en önemli ölüm sebebi olarak gösterilen kalp ve damar hastalıklarında erken müdahalenin büyük önem taşıdığını belirterek, Muş'ta kalp hastalarındaki ölüm oranında düşüş olduğunu söyledi.
Muş Devlet Hastanesi'nde 16 aydır görev yapan Dr. Zübeyir Acar, kalp hastalarını geçmiş yıllara oranla daha az çevre illere sevk ettiklerini ve bu sebeple ölüm oranında düşüş yaşandığını dile getirdi. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Acar, Muş'ta kalp hastalarına müdahalede önemli mesafeler kat edildiğini söyleyerek, "Bilimsel verilere göre, kalp krizi vakaları 110 dakikanın üzerindeki sevk süreleri daha fazla ölümle neticelenmiştir. Geçen yıllarda ambulansla yapılan bu uzun ve yorucu yolculuklarda çok kötü trajediler yaşanmıştır. Hastaların çoğu hedefe ulaşmadan son nefeslerini ambulanslarda veya yol üzerinde bulunan hastanelerde vermiştir. Bizim görev yaptığımız 16 ay zarfında modern medikal tedavi uyguladık. Hasta ve hasta yakınları ile iyi iletişim sonucu sevk edilmeyi bekleyenlerin sevkten vazgeçtiklerini gördük" dedi.
Zübeyir Acar, hastaneye müracaat eden kalp krizi vakalarındaki ölüm oranının geçmiş yıllarda yüzde 4 ile 8 arasında değiştiğini ancak bu oranın şimdi yüzde 2'lere düştüğünü açıklayarak, son bir yılda kalp krizi sebebiyle kroner yoğun bakımda tedavi altına alınan 685 hastadan sadece 10 tanesinin hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Acar, ilk göreve başladığı zamanlarda insanlarda bir güvensizlik olduğunu ifade ederek, "Kalp krizi geçiren hastanın yakınları 'Ne yapacaksınız' değil, 'Nereye sevk edeceksiniz' diye soruyorlardı. Ama şuan böyle bir sorunumuz kalmadı. Kalp krizi ile acil servise veya hastaneye başvuran hastalara sevk önermedik. Birkaç vaka dışında hepsini yatırıp takip ettik" şeklinde konuştu.
Kalp sağlığı için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veren Dr. Zübeyir Acar konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İçimizi ve dışımızı güzelleştirelim. Sigara içmeyelim. Alkol kullanmayalım. Tansiyon ve şekerimizi kontrol altında tutalım. Kolesterol değerlerimize bakalım, yüksek ise ilaçla tedavi edelim. Stresten uzak duralım. Ailede kalp hastalığı varsa, erkekler 40, kadınlar 45 yaşından sonra mutlaka kalp doktorlarına görünmelidirler. Ailede kalp hastalığı yoksa da, erkekler 45, kadınlar 55 yaşından sonra mutlaka kalp doktorlarına görünmelidirler. Şikayetleri önemseyin ve riskli grupta iseniz mutlaka doktora görünün."