19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Karpuzlar elde kaldı

Muş'ta karpuz ekimi yapan çiftçiler, pazar sorunu yaşadıklarından dolayı ürünlerinin ellerinde kaldığını söyledi.


Muş karpuzu her yıl olduğu gibi, bu yılda pazar sorunu yaşıyor. Muş'ta ekimi yapılan ve çevre illere götürülerek satılan karpuzların bu yıl elde kaldığı belirtildi. Çiftçiler, Muş için en önemli pazar olan Van ilinde karpuz kooperatifi kurulduğunu ve bundan dolayı fiyatların ucuzladığını iddia ederek, zor durumda kaldıklarını ifade etti.

Karpuzun il dışına satışı yapılmadan tüketilmesinin mümkün olmadığını belirten çiftçiler, çok büyük bir pazar sorunu yaşadıklarını kaydetti. 40 dönüm alanda karpuz ekimi yaptığını belirten Mehmet Ali Yaman isimli çiftçi, çok zor durumda olduklarını söyledi.

Yaman, yaklaşık olarak 70 ton karpuz elde ettiğini belirterek, "Ektiğimiz karpuzu sadece Muş piyasasında tüketmek mümkün değil. Bizim için en önemli pazarın başında Van ili gelmektedir. Van'a götürdüğümüz karpuzu yeni kurulan kooperatif sebebiyle ucuz fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Şu anda Muş'ta şehir stadyumu yanında perakende ve toptan olarak karpuz satıyoruz. Traktörlere yüklenerek buraya getirilen karpuz toptan olarak 5 ile 6 Ykr arasında satılıyor. Oysa Van'daki vatandaşlar karpuzun kilogramını pazarlardan 30-40 Ykr'den alıyor. Karpuz çiftçiden ucuza alınınca ve bir de pazar sorunu yaşanınca büyük sıkıntılar ile karşılaşıyoruz" dedi.

Fikret Uslu isimli karpuz ekicisi ise 70 dönüm alanda ekim yaptığını ve yaklaşık olarak 100 ton karpuz elde ettiğini söyledi. Uslu, "Tarlada toplanmayı bekleyen karpuzu pazar olmaması sebebiyle toplamıyorum. Pazar sorunu çok büyük sıkıntı. Yaklaşık olarak 10 bin YTL masraf yapmışken şimdi yaptığımız masrafı çıkaramamaktan korkuyoruz. Çünkü karpuz satılmıyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 14:12:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emrah özmen IP: 88.243.8.xxx Tarih : 20.08.2008 18:33:32

hemşom pahalıda deil dimi..............ama nakit olmayınca 1 ytl bile para oluyor.nasipte ne var o bilinmez.başka bahara desek çok zaman var yani nasip ve kısmet inşallah ii olur ne diyim karadaşım.allah yardımcınız ve yardımcımız olsun......burda bence sabrın ve imtihanın inancını görüyorum ya sennnnnnnnnn.gölcüktem emrah özmen selam ve saygılarımla