7
Mayıs
2024
Salı
MUŞ

Keklik nesli tehlikede

Son 20 yılın en sert kışının yaşandığı Muş'ta keklik neslinin tehlikeye girdiği öne sürüldü. Ağır kış şartlarından dolayı sığındıkları köylerde vatandaşlar tarafından yakalanan keklikler, çarşı pazarda satılıyor.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Muş Ovası Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Kutbettin Toplu, ağır kış koşulları nedeniyle yaban hayatının tehlikeye girdiğini söyledi.

Bölgede aç kalan kekliklerin köylere sığındığını kaydeden Kutbettin Toplu, köylülerin bu keklikleri canlı canlı yakaladıklarını ifade etti. Yakalanan kekliklerin bir kısmının evlerde pişirildiğini, bir kısmının da satıldığını savunan Toplu, "Satılan keklilerin çoğu yine vatandaşlar tarafından pişirildi. Kulüp olarak üyelerimizden topladığımız paralarla bu kekliklerin bir kısmını aldık. Bunları nisan ayı sonlarına doğru doğaya salacağız" dedi.

Piyasada satılan tüm keklikleri alıp doğaya salmayı istediklerini ama buna ekonomik güçlerinin yetmediğini belirten Toplu şöyle konuştu: "Kulübümüzün bu kadar kekliği toplayıp bakması ekonomik olarak zordur. Çok sayıda keklik çevre illerden gelen vatandaşlar tarafından alınıp kesilmiştir. Biz kulüp üyelerinden topladığımız bir miktar kekliği satın aldık. Çok sayıda yerde de kekliğin olduğunu biliyoruz ama ekonomik olarak sıkıntı çektiğimiz için alamıyoruz. Keklik neslinin yaşaması için yapmamız gerekenlerden biri de yakalanan kekliklerin tekrar doğaya salınmasıdır. Çünkü bunlar doğadan gelen kekliklerdir. Doğaya bırakılan çiftlik kekliklerinin çoğu telef oluyor ama bu keklikler uygun zamanda doğaya bırakıldığı zaman telef olmaz. Kulübümüze ekonomik olarak destek verilmesi halinde çok sayıda kekliği satın alıp doğaya bırakırız. Eğer tedbir almazsak bölgemizdeki keklik nesli yok olur."

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2012 Çarşamba 16:37:45
Güncelleme :4 Nisan 2012 Çarşamba 16:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?