26
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Kış için saman hazırlığı

Muşlu çiftçiler, kış mevsiminde hayvanlarının yem ihtiyacını karışlamak için biçtikleri otu patostan geçirip saman haline getirmek için hummalı bir çalışma sürdürüyorlar.

Kırsal kesimde biçimi tamamlanan otu saman haline getirmek için kurulan patos makineleri aralıksız çalışıyor. Çiftçiler, kış mevsiminde hayvanlarının saman ihtiyacını karışlamak için arazilerinden topladıkları otu patos makinesinden geçirip saman haline getiriyor.

Muş'ta otun yok denecek kadar az olduğunu söyleyen hayvan sahipleri, ot ve saman fiyatlarının geçen yıllara oranla artış göstereceğini söylüyorlar. Kuraklık sebebiyle ot rekoltesinde ciddi bir düşüşün yaşandığını söyleyen hayvan sahipleri, il genelindeki birçok tarlada ot biçiminin bile gerçekleştirilemediğini belirterek, hayvancılığı sıkıntılı günlerin beklediğini söylediler. İl genelinde ot biçme mevsiminde sona yaklaşıldığını söyleyen çiftçiler, azda olsa elde ettikleri otu saman haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söylediler.

Hayvan sahipleri geçen yıla oranla bu yıl ot fiyatlarının yükseleceğini söyleyerek, "Geçen yıl samanın tonu 25 YTL civarında seyretti. Ot fiyatları bu yıl 35 ile 40 YTL arasında değişecek. Bir çok çiftçi daha otu biçmeden tarlada satmış. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklıkta ot fiyatlarının yükselmesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Hayvan sahibi vatandaşlar daha yaz mevsiminin ortasında iken kışlık ot ihtiyacını karşılamak için telaş etmeye başladı" diye konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 15:57:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?