3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

'Kızılay tükeniyor' feryadı

Kızılay Derneği Merkez Kurulu Üyesi ve Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, gerekli destek ve yardımların yapılmaması durumunda Kızılay Derneği kaynaklarının tükenme noktasına geleceğini söyledi.

Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde meydana gelen depremin ardından Muş Şube Başkanlığı’na ait malzeme depolarını basın mensuplarına gezdiren Cengiz Koç, Kızılay’ın son yıllarda oldukça gözde bir kuruluş haline geldiğini belirtti.

Kızılay’ın halen devlete ÖTV ve KDV vergisi ödemesinden yakınan Koç, devletin Kızılay’a kaynak aktarması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de sürekli olarak depremlerin yaşanacağını ve bu sebepten ötürü de Kızılay’ın güçlü bir hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Cengiz Koç, Kızılay’ın kaynaklarının tükenme noktasına geleceğini iddia ederek şunları söyledi:

"Bugüne kadar yapılan çalışmalarda görülüyor ki Kızılay Derneği bütün yaptığı çalışmaları, afet bölgelerine gönderilen malzemelerin tamamının alımı kendi bütçesinden ve bağışçıların sağladığı imkanlarla yapılmıştır. Kızılay; battaniye, katalitik soba, nevresim, çadır ve benzeri malzemeler alırken, devlete bir ticarethane gibi KDV vergisi ödemektedir. Bu KDV vergisi de Kızılay’a inanılmaz büyük bir külfet getirmektedir. Buna paralel olarak ta afet için kullanılan araç-gereçlerimizin için de devlete ÖTV ödeniyor. Türkiye’nin yüzde 97’lik bir kısmının deprem kuşağında olduğunu göz önünde bulundurursak Kızılay’ın çok güçlü bir ekonomiye sahip olmazı lazım. Bu durumlara rağmen devletin son 4 yıldır devletin tek bir lira katkısı olmamıştır. Kızılay’ın her bakımdan güçlü konuma getirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Büyük depremleri göz önüne aldığımızda, yerel yöneticiler afet bölgesinde Kızılay’dan her şey istiyorlar. Doğal olarak istemek haklarıdır. Ama unutulmamalıyız ki Kızılay’ın afet bölgesine gönderdiği malzemelerin yüzde 20’sini bile tekrar geri alma şansına sahip olmadığı için maalesef malzemeler heba oluyor. Bunun için buradan ikaz ediyorum ve uyarıyorum. Böyle giderse Kızılay’ın kaynakları tükenme noktasına gelir ve afetlerde de gereli performansı sergileyemez." 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 14:18:53
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 21:11:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?