5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Köylülerden taşocağı tepkisi


Varto’ya bağlı Ağaçkorur (Seferek) köyü merasında bulunan taş ocağına karşı çıkan köylüleri ikna için siyasi parti, sivil toplum örgütü, esnaf ve vatandaşlardan oluşan heyetin köylüleri ikna girişimi sonuç vermedi. Varto ilçe merkezine bağlı köylerin yollarının asfaltlanması için Ağaçkorur köyünde bulunan taş ocağının yeniden faaliyete geçmesinine karşı çıkan köylüleri ikna etmek için aralarında Belediye Başkanı Demir Çelik’inde bulunduğu DTP, ANAP, CHP, sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları, kurum amirleri, imamlar ve vatandaşlardan oluşan heyetin köylüleri ikna çalışması sonuç vermedi.

Ağaçkorur köyünde buluna taş ocağının 2002 yılında belediye tarafından hazineden kiralandığını söyleyen Belediye Başkanı Demir Çelik, şunları anlattı: “ Ağaçkorur köyü merasında bulunan taş ocağı 2002 yılında belediyemizin hazineye yaptığı müracaat neticesinde, hazine belediyemize kiraya veriyor. Kira sözleşmesi üzerine belediyemiz Çevre Bakanlığı, Tarım ve Köy Hizmetleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri üzerinden gerekli çalışmaları yapılarak ruhsat almış. Alınan bu ruhsata istinaden de 2003 yılında başlayan taş kırma faaliyeti Ağaçkorur köyünden vatandaşlarla işletmeyi yapan müteahhit arasında bir çelişkiye neden olmuş. O çelişki üzerine müteahhit faaliyetini durdurarak iş makinelerini alanda bırakarak gitmiş. Bu sene yaklaşık 50 kilometre civarında köy yolun yanı sıra Abdurrahman Paşa’dan Seferek geçidine ikinci bir asfalt çalışması ve ilçe merkezimizdeki kimi yolların asfaltlanmasının karayolları tarafından programa alınması ve bu asfalt çalışmasının alt malzemesinin çekilmesi noktasındaki ihalesini de köylülerle hüsimeti olan müteahhidin kardeşinin alınmasını köylüler içine sindiremeyerek ocağın işletilmesi noktasında sıkıntı yaratmaya çalıştılar.” 

‘Yasal hakkımızı kullanacağız’

Taş ocağının faaliyete geçmesi ve yolların asfaltlanmasının herkesin yararına olacağını söyleyen Çelik, köylülerin sıkıntısının daha çok 2002 yılında ocağı işleten müteahhitle köylü arasındaki sürtüşmeden kaynaklandığını, bu yıl ocağın işletmesini alan müteahhidin de 2002 yılında ocağı işleten müteahhitin kardeşi olduğunu belirtti. 

Çelik, şöyle konuştu: “ Dolayısıyla müteahhide kan bağıyla yakın olan kardeşine köylüler sıcak bakmamakta. Ama bir kısım köylüde ocağın kireç taşı üretmesi, kırma esnasında tozlanmaya neden olması ve bu tozlarında çevre bitkisine zarar verdiğini söyleyerek karşı durmaktadırlar. Ama büyük oranda köylü bu işe razı görünüyor. Biz de yasanın bize tanıdığı hakka sığınarak köylüleri çok ezmek, çiğnemek istemiyoruz. 
Ama bu konudaki ikna çalışmalarımız olumlu sonuç vermedi. Biz de var olan bu hizmetin aksamasını ve uzamasını istemiyoruz. Bölgemizin yaz mevsiminin kısa sürmesini dikkate aldığımızda bir an evvel oranın faaliyete geçmesi ve taş üreterek asfalt alt malzemesinin dökülmesi hepimizin yararına olacak. Gerek ilçe kaymakamımızın, gerek vali beyin ve gerekse de belediyemizin yaptığı girişimlerin olumlu sonuçlanmaması üzerine biz yasal haklarımıza dayanarak işi sürdürmek istiyoruz.”
Emrullah Özbey - Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 15:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?