3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Köylülerin yol çilesi

Muş'un Ağaçlık köyü halkı sel nedeniyle yolları tahrip olunca eşyalarını eşek sırtında taşıyorlar.


Şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Ağaçlık köyü Yukarımezra mezrasında oturan vatandaşların yol çilesi devam ediyor.

Haziran ayının ortasında meydana gelen sel felaketinden dolayı Karni Çayı'ndan geçen yol kullanılamayacak duruma gelince köylüler de eşyalarını eşeksırtında taşımaya başladı. Toplam 4 kilometre olan yolun yarısını araç, geri kalanı ise eşeklerle kat etmek zorunda kaldıklarını belirten Köy Muhtarı Saadettin Oğlağa, haziran ayından bu yana defalarca ilgili makamlara gerekli müracaatlarını yapmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını ifade etti.


Yaklaşık 150 nüfuslu mezrada her evde mutlaka bir kaç eşeğin bulunduğunu vurgulayan Köy Muhtarı Oğlağa, bütün eşyaları eşeklerle taşıdıklarını söyledi. En ücra köylere dahi yol yapıldığını ama kendi mezralarının ihmal edildiğini iddia eden Muhtar Oğlağa, "Yolumuzun yapılması için haziran ayından bu yana bir kaç kez müracaatta bulunduk. Mezramızın şehirden uzaklığı 4 kilometredir. Yolun 1,5 kilometrelik kısmını araçla geliyoruz, geri kalan kısmını ise eşek yardımıyla kat ediyoruz. Her evin önünde mutlaka bir kaç eşek vardır. Çünkü yetişen otları topladıktan sonra eşeklerle mezraya taşıyoruz. Ayrıca şehir merkezinde aldığımız günlük ihtiyacımız olan yiyeceklerle kışlık erzaklarımızı da eşeklerle evlerimize taşıyoruz. Bizim yetkililerden tek isteğimiz yolumuzun bir an önce yapmalarıdır" dedi.


İnsan gibi yaşamak istediklerini söyleyen Süphan Saygı isimli vatandaş ise mağdur olduklarını belirtti. Eşyalarını mezraya eşekler yardımıyla taşıdıklarını kaydeden Saygı, "Burada birçoğumuzun tarlası var. Kazma küreklerle tarlalarımıza yol açıyoruz ve tarladaki mahsulümüzü yine eşeksırtında taşıyoruz. Muhtarla beraber hangi kapıyı çaldıysak bir sonuç alamadık. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.


İl Özel İdaresi Genel Sekteri Ali Edip Budan ise bu yıl yağışların çok fazla olmasından dolayı birçok köyde sel felaketi yaşandığı ve imkanları ölçüsünde sel felaketinin yaşandığı köylerdeki hasarları onarmaya çalıştıklarını ifade etti. Budan, Ağaçlık köyündeki yolu da kısa sürede onaracaklarını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 11:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?