3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Küçükbaşlarda sarılık alarmı

MUŞ'TA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA SARILIK HASTALIĞI

Muş'ta, sarılık hastalığından dolayı yüzlerce küçükbaş hayvan telef olurken, çok sayıda hayvanın da hastalığa yakalandığı bildirildi.

Merkeze bağlı Kırköy beldesi ile Bozbulut ve Boyuncuk köylerindeki küçükbaş hayvanlarda sarılık hastalığı görülmeye başlandı. Hastalıktan dolayı köylerde çok sayıda hayvan telef olurken bazı hayvanlar da kesildi. Kesilen hayvanların çoğu sağlıklı olmadığı için çöpe atılırken, köylüler bir an önce çözüm bulunmasını istediler.

Bozbulut köyünde 50 hayvanının telef olduğunu söyleyen Medeni Köç isimli vatandaş, 100'e yakın hayvanın da kesildiğini belirtti. Durumu Muş Valiliği'ne bildirdiklerini söyleyen Medeni Köç, bunun üzerine Tarım Müdürlüğü'nde gelen ekibin köyde gerekli çalışmayı yaptıklarını söyledi.

60 hayvanının telef olduğunu söyleyen Zekiye Köç ise, çok sayıda hayvan kestiklerini ifade ederek; "Hastalıkla ilgili çare arıyoruz, ama bulamıyoruz. Veteriner hekim geldi, Tarım Müdürlüğü'nden yetkililer geldi. Henüz bize bir ilaç önerilmedi. Kestiğimiz hayvanları elimizden geldiği kadarıyla kaynatıp yemeyi düşünüyoruz, ama hepsini çöpe de atabiliriz. Çaresiz durumdayız ve yardım istiyoruz" dedi.

Hastalıkla ilgili çözüm arayışı içerisinde olduklarını söyleyen Muş Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Kemalettin Topdemir de; "Küçükbaş hayvanlarda görülen sarılık hastalığını Kırköy beldesi, Boyuncuk ve Bozbulut köylerinde yayılmış durumda. Birlik olarak çalışmalara başladık ve telef olan hayvanların gömülmesini sağlıyoruz. Bunun haricinde vatandaşlarımıza aşı temin etmeye çalışıyoruz. Tarım Müdürlüğü'nden destek istedik, ama bize destek veremeyeceklerini söylediler. Bu konuyla özel veteriner hekimlerin ilgileneceği söylendi. Vatandaşlarımız hastalıklı hayvanları kesiyorlar. Önümüzde Kurban Bayramı var. Bu hayvanlar pazara girecektir ve insanlara bulaşacaktır. Çalışmalarımızı sürdürüp hastalığın önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu hastalıkla ilgili ilaç arama çalışmalarını yaptık ve şu anda 3 bin 500 doz aşı bulduk. Bu aşı da yetersiz geliyor. Firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Hastalıkla ilgili 5 bin vatandaşımıza cep telefonuyla mesaj atıp kendilerini uyardık" dedi.

Hastalıkla ilgili açıklama yapan Muş Tarım Müdürü Murat Yıldız ise, söz konusu hastalığın ihbarı mecbur hastalık olmadığını ve hayvan sahipleriyle görüşüp yapmaları gerekenleri anlattıklarını söyleyerek; "Bu hayvanlarda görülen bir rahatsızlık. Arkadaşlarımız gelip inceleme yaptılar. Eğer ihbarı mecbur bir hastalık olsaydı karantina ve gerekli tedbirleri alacaktık. Ama ihbarı mecbur hastalık olmadığı için, nadir bir hastalık olduğu için biz hayvan sahibine yapması gerekenleri anlatıyoruz. Hayvan sahipleri hastalıklı hayvanları diğerlerinden ayırmışlar. Ekiplerimiz de gelip inceleme yaptılar. Hayvan sahiplerine kullanmaları gereken ilaçları yazdılar. Vatandaşlarımız bu ilaçları alıp kullanacaklar ve bu sorun bitecek" diye konuştu.

MUŞ'TA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA SARILIK HASTALIĞI
MUŞ'TA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA SARILIK HASTALIĞI
MUŞ'TA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA SARILIK HASTALIĞI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 16:56:01
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 18:32:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
reşo IP: 88.244.255.xxx Tarih : 20.11.2009 18:45:34

valiliğin boyle konularda biraz duyarlı olması gerekir ama ne yazık ki böyle bir valimiz  yok bizim valimiz siyesetçiler ağız dalaşına girmekle meşgul