4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Kürt Dili bölümü açılacak

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversite bünyesinde 2014 yılında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılacağını söyledi.


Üniversite kampüsünün kurulacağı alanda yaptığı incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, kısa süre içerisinde ilk temeli atacaklarını söyledi. Prof. Dr. İnanç, öncelikli olarak rektörlük binasının temelini atacaklarını, aynı zamanda yeşil alan çalışmalarının da süreceğini ifade etti.

Basın mensuplarının Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili soruları cevaplandıran Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, 2014 yılında Fen Edebiyat Fakültesi'nde Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nde Kürt Dili Edebiyatı derslerini vermeye başlayacaklarını söyledi. Bu bölümün açılmasının ülkeye fayda sağlayacağını ifade eden İnanç, "Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulan 20 yıllık gelişim planımız da onaylanmış oldu. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 2014 yılında kurma nedenimiz şu an itibarı ile mevcut altyapının uygun olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu, Türkiye'nin üniter yapısına, üniter birliğine, toplumun barışına ve toplumun gelişmesine katkı sağlayacak bir çalışmadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı gibi bölümler var da neden Kürt Dili ve Edebiyatı olmasın? Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı.


Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, daha önce belirtmiş olduğu gibi Türkiye'de sistemin virüs temizlemesi yaptığını, bu doğrultuda da güzel çalışmalar yapıldığını anlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Kendisini inkar eden, kendisini yok sayan devlet anlayışı ortadan kalktı. Kendi kaynaklarını, kendi gücünü keşfetmeye başladı. Üniversite yasakların olduğu, inkarların olduğu bir yer olursa o toplumdan hiçbir şey beklenmez. Tam tersi özerkliğin ve özgürlüğün olduğu yerlerdir. Bu açıdan bizler kendi köklerimizi keşfetmenin en başta üniversitelerimize ait olduğunu düşünüyoruz. Bu açından Türkiye'nin bir gerçeği olan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açmanın tam tersine ülkemize katkı sağlayacağını
düşünüyoruz."
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 17:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?