19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Malazgirtli çiftçi endişeli

Malazgirt ilçesi Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, ilçede kar yağışının yok denecek kadar az olduğunu ve ekili ürünlerin soğuktan donduğunu söyledi.

Malazgirt çiftçilerini zor bir sezon bekliyor. Kış mevsiminde bekledikleri yağışı göremeyen çiftçiler, ekili ürünlerin tamamının soğuktan etkilendiğini ve çok mağdur durumda odluklarını söylediler. Konuyla ilgili açıklama yapan Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, ilçe genelinde odalarına kayıtlı 7 bin çiftçinin yüzde 70'inin mağdur durumda olduğunu ifade etti. İlçede yok denecek kadar az kar yağmasının çiftçileri kara kara düşündürdüğünü vurgulayan Başkan Tahsin Kılıç, ekili ürünlerden hiçbir beklentilerinin kalmadığını kaydetti.

Kar yağışının az olması ve hava sıcaklığının eksi 30'lara varması nedeniyle ekili buğdayların donduğunu dile getiren Tahsin Kılıç, "İlçemizde bu sene sonbahar mevsiminde ekilen buğday tamamıyla dondu. Çünkü karın geç yağması ve hava sıcaklığının eksi 30'lara varması ekili arazilerimizdeki ürünleri tamamıyla yakmıştır. Çiftçimiz tamamıyla mağdur durumda ve bu ürünlerden herhangi bir beklentimiz yok. İlçemizde kar yok denecek kadar az olduğu için ekili arazilerimizin tamamı yanmıştır. Geçen yıl bu ayda kar kalınlığı yaklaşık yarım metre idi. Bu yıl ise beş santimetre kar var. Bazı yerlerde ise hiç yok. Bu da kuraklık demektir. Çiftçimizin kış mevsiminden çok beklentileri vardı ama bu gerçekleşmedi. İlçede kayıtlarımıza göre 60 bin dekarın üzerinde ekili arazimiz var ve ekili arazilerdeki ürünlerin tamamı soğuktan etkilendi" dedi.

Ferit Umulgan isimli çiftçi ise; "200 dönüme yakın buğday ektim. Bu yıl kar yağmadığı için ürünlerimizin hepsi soğuklardan dolayı yandı. Ürünlerden herhangi bir beklentimiz yok. Devletin bizlere el uzatması gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 12:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?