3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Mesanesinden 300 gram taş çıkarıldı

Muş Devlet Hastanesi'nde ameliyat edilen 75 yaşındaki hastanın mesanesinden yaklaşık 300 gram ağırlığında taş çıkarıldı.

Edinilen bilgiye göre Varto'nun Koçyatak köyünde yaşayan Şükrü Boztepe, idrar kanalındaki rahatsızlık nedeniyle Muş Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Erkan Erdem tarafından ameliyat edildi.

Yaklaşık bir saat süren başarılı ameliyatla Boztepe'nin mesanesinden yaklaşık 300 gram ağırlığında ve bir yumurta büyüklüğünde taş çıkarıldığını anlatan Dr. Erdem, bugüne kadar yüzlerce ameliyat gerçekleştirdiğini ancak ilk defa bu kadar büyük bir taşa rastladığını belirterek, "Daha önce Mersin'de ve Erzincan'da çalıştım. Bugüne kadar idrar kanalında, mesane içerisinde yüzlerce ameliyat gerçekleştirdim. Ama bu kadar büyük taşlarla ilk defa karşılaşıyorum. Bu taşlar bir anda oluşan taşlar değil. 8-10 yıl gibi bir sürede oluşabilecek taşlardır. Burada özellikle vurgulamak istediğim şey şudur. Muş'ta idrar yolu ile alakalı taş hastalığı çok yaygın. Bunun da başlıca sebebinin sudaki problemlerle ilgili olabileceğini düşünüyorum. Çünkü Muş'un sularında kalsiyum oranı çok yüksek ve kireçlenmeye neden olduğu için insan vücudunda taş oluşmasına rahatlıkla neden olabiliyor. Ayrıca Muş'ta sebze ve meyve tüketiminin çok fazla olmaması, et ve et ürünlerinin tüketiminin daha yaygın olması da buna yol açıyor olabilir. Bu nedenlerden dolayı bu hastalıklar Muş'ta çok yaygın. Hastamızın durumu çok iyi, birkaç gün sonra taburcu edilecek" açıklamasını yaptı.

Muş Devlet Hastanesi'nde bu tip ameliyatların rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Erdem, "Şu anda bu ameliyatları burada rahatlıkla gerçekleştirilebiliyoruz. Hastalarımızı ameliyat ettikten sonra 3-4 gün içerisinde taburcu ederek evlerine gönderiyoruz. Eskiden olduğu gibi hastalarımızı Van'a, Elazığ'a, Diyarbakır'a veya Erzurum'a sevk etmeye gerek kalmadı " dedi.

Yaklaşık 10 yıldan beri rahatsız olduğunu belirten Şükrü Boztepe ise ameliyatın ardından çıkarılan taşı görünce büyük şaşkınlık yaşadığını belirterek, "Büyük sancılar çekiyordum. Sancılarımın sona ermesi nedeniyle mutluyum. Doktoruma çok teşekkür ederim" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 15:51:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?