3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Meyve üreticisinin hali içler acısı

Muş’ta şiddetli geçen kış mevsiminden en çok etkilenen ve binlerce meyve ağacın kuruduğu Akpınar köyünde vatandaşlar ağaç kesimine başladı.

Muş’ta erken bastıran ve oldukça etkili geçen kış mevsimi binlerce ağacının kurumasına sebep oldu. Ağaçların öz suyunun çekilmesinden önce bastıran kar ve kış mevsimi boyunca etkili olan şiddetli soğuklar yüzünden il genelinde yaklaşık 100 bin ağacın kuruduğu bildirildi.

Elma, armut, kiraz, vişne, kayısı, ceviz ve erik gibi ağaçların büyük bir bölümünün kurumasının ardından, il genelinde meyvecilik sektörü büyük bir darbe aldı.

Muş’un elma ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılayan ve yüzde 95’inin elmacılık yaparak geçimini sağladığı 115 haneli ve bin 200 nüfuslu Akpınar köyü halkı, çok büyük bir zararla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kendisine ait bin 600 meyve ağacının kuruduğunu ve ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını belirten Serhat Aşar isimli vatandaş, "Yıllardır meyve üreticiliği yaparım. Ama bu yıl tamamen bir felaket yaşandı. Meyve ağacı kalmadı. Sadece Akpınar köyünde binlerce ağaç kurudu. Büyük bir zarar içerisindeyiz. Devlet yetkililerinin bu konuya bir el atmalarını bekliyoruz" dedi.

Elma üreticiliği yaptıklarını ve Muş’un elma ihtiyacının hemen hemen tamamının Akpınar köyünden karşılandığını vurgulayan Necip Macit isimli vatandaş da, 80 yaşında olduğunu ve böyle bir felaket görmediğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 12:47:33
Güncelleme :2 Haziran 2005 Perşembe 12:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?