4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş: Başkan Dede: İçme suyumuz Hepatit-B'ye yol açıyor

Muş’ta sağlıklı su içilemediğini belirten Belediye Başkanı Necmettin Dede, ilde sık sık görülen Hepatit B hastalığının, sağlıksız su tüketiminden kaynaklandığını öne sürdü.

Lale Festivali sebebi ile Muş Valisi Yıldırım Kartal, Cumhuriyet Savcısı Necmettin Saygın ve AK Parti Muş Milletvekili Sebahattin Yıldız’ı makamında ağırlayan ve sıkıntılarını dile getiren Başkan Necmettin Dede, ildeki su sorunu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Muş’ta sağlıklı su içilemediğini söyleyen Başkan Dede, "Muş’un suyu Kaniyadengi mevkiinden gelmektedir; ancak burada suyumuzun çoğu boşa akmaktadır. Bu mevkiden şehre, borularla su getiriliyor. Bu boruların hepsi eski. Borular dezenfekte edilemiyor. Önceden klorlama sıvı olarak yapılıyordu; ancak şimdi, su kaynağından klor, gaz olarak basılıyor. Bu klor, borulara inmeden uçup gidiyor. Boruların evlere varıncaya kadar dezenfekte edilmesi gerekir" dedi.

Muş’ta sık görülen Hepatit B vakalarının, sudan kaynaklandığını savunan ve kanalizasyon şebekesi ile su şebekesinin karışmasından şüphelendiğini söyleyen Dede, "Bir hafta içerisinde kanalizasyon şebekesinde 197 patlak gerçekleşmiş ve onarımı yapılmıştır. Muş’un kanalizasyon ve su şebekeleri eski olduğundan, karışmaması mümkün değildir. Yani şebekeler eskidir. Standartlara uygun değildir" dedi.

Muş’un yatırıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Dede, su ve kanalizasyon şebekesi projelerinin hazırlanmasına başlandığını kaydetti.

MUŞ-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 20:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?