4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş: Bu köyde herkes akraba

Köyün aslında tek bir anne babanın soyundan geldiği anlaşıldı.

Bulanık Devlet Hastanesi doktorları, köydeki tüm kapıları çalarak hem çocukları muayene ediyor hem de ebeveynlere akraba evliliğinin sakıncalarını anlatıyor.

İl vaiziyse, geleneğin dinle paralellik kurulmasının yanlışlığına açıklık getiriyor.

Özçimen: "Program sadece Bingöldek ile sınırlı kalmayacak"

Vali İbrahim Özçimen, programın sadece Bingöldek ile sınırlı kalmayacağını da söyledi.

Yıllarca amca oğlu, hala kızı ya da teyze oğlu kızı birbirleriyle evlenerek aile kurdu.

Köy, ’aileye dışarıdan kimse girmesin’ zihniyetinin bedelini ödüyor. Birinci dereceden yapılan akraba evlilikleri nedeniyle özürlü köyü olarak anılıyor.

Köy nufüsunun sekizde biri özürlü

Köyün nüfusu 241 ve nufüsun sekizde biri özürlü. Hemen hemen her evde bir engelli var ve akraba evliliğinden dolayı 30 çocuk evlerinde hapis hayatı yaşıyor.

Adını duyuran köy için valilik de harekete geçti. Yolu bile olmayan köye, Muş Valiliği hekim ve din adamlarının da içinde bulunduğu bir çalışma başlattı. Bugüne kadar doktor yüzü görmeyen zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, doktor muayenesinden geçiyor.

Geleneğin temelinde kültürel yapı var

Akraba evliliği geleneğinin temelinde ise kültürel yapı geliyor. Bölgede doktordan önce din adamının sözü daha çok dinleniyor. İl vaizi Abdülhak Akpolat da köylüleri etrafında topladı ve dinde akraba evliliğine yer olmadığını uzun uzun anlattı.

Özçimen: "Benim memurlarım, tek bir köyü atlamayacaklar"

Çalışma, Bingöldek köyü ile başladı ancak Vali İbrahim Özçimen, çalışmanın bu köyle sınırlı kalmayacağını söylüyor. Özçimen, "benim memurlarım, tek bir köyü atlamayacaklar. Tek tek kapılar çalınacak, yazık bu hayatlara" dedi.

Akraba evliliği geleneği Türkiye’nin hemen hemen her yerinde var ancak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadınların neredeyse yarısı yakın akrabalarıyla evli.

Kırılamayan gelenek gün geçtikçe de yaygınlaşıyor.

Bölgede uzun zamandır görev yapan uzman doktor Önder Gökkoca’ya göre, bölge alarm veriyor.
kenthaber-ajanslar-istanbul-cnn türk
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2004 Çarşamba 13:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?