4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş: Doğu'da sağlık seferberliği

Muş’a gelerek Belediye Başkanı Necmettin Dede’yi ziyaret eden Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Sağlıktaki eleman açığını kapattıklarını dile getiren Güler, Muş’un Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlık çalışanı sayısına ulaştığını vurguladı.

Çıkardıkları kanunlarla sağlık personelinin bölgede mecburi görev yapma anlayışını ortadan kaldırdıklarını, yerine gönüllü çalışma prensiplerini getirdiklerini vurgulayan Güler, "Sağlık konusunda eleman açığını kapattık. Sözleşmeli sağlık personeli uygulamasıyla 270 sözleşmeli personeli Muş’a gönderdik. Cumhuriyet tarihinin hiç bir döneminde Muş’a bu kadar ilgi gösterilmemiş, böyle bir uygulama yapılmamıştı. Aynı dönemde Bingöl’e 250 sözleşmeli personel gönderildi. Ayrıca uygulama ile sözleşmeli doktor ve hekimler gönderdik. Bizim iktidarımız döneminde mecburi hizmetleri kaldırdık. Daha önce tıp fakültesini bitiren doktorlarımız en az iki yıl bu bölgede görev yapmak zorundaydılar. Bu uygulama ile başarılı olamadık. Hükümet olarak sağlıkta dönüşüm projesi başlattık. Sağlık Komisyonu olarak çok ciddi kanunlar çıkardık. Hizmeti gönüllülük esasına dayandırdık" diye konuştu.

Yeni uygulama ile sağlık konusunda önemli mesafe kat ettiklerini söyleyen Mafuz Güler, "Sözleşmeli hekim uygulamasıyla ilgili kanuna önem verdik. Gönderdiğimiz hekim muayenehane açmayacak. Bulunduğu yerde hekimlik yapacak ama en az 5 milyar maaş alacak. 657’ye tabi olan arkadaşlarımızın 2-3 katı fazla maaş alacaklar. Şu anda bu şekilde bölgede görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız var. Muş’ta görevleri başındalar ve bu arkadaşlarımızın maaşları en az 5 milyardır. Ben milletvekili olarak bu kadar maaş almıyorum. Daha ne yapabiliriz? Geçen ay Bingöl Valisi bana dedi ki, doktor arkadaşımız 9 milyar aldı. Performansa dayalı sistem getirdik. Hekim arkadaşımız günde kaç tane hasta muayene ederse, o kadar para alacaktır. Ama muayenehane açmamak şartıyla. Bu arkadaşımıza diyoruz ki, sen bütün gün hastanede çalışacaksın. Bunun içinde bölgeye sürekli hekim geliyor. Cumhuriyet tarihinde bugünkü, uzman hekim rakamına Muş hiçbir dönemde ulaşmamıştır. Şu anda Muş merkezde 38, ilçelerde de 9 sözleşmeli hekim görev yapmaktadır. Sözleşmeli hekimler 5 milyardan aşağı maaş almıyorlar. Sözleşmeli hekimlerimiz milletvekillerinden daha çok maaş alıyorlar" ifadelerini kullandı.

iha-muş
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 16:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?